Klubradio, unul dintre primele posturi independente de radio din Ungaria, a fost obligat să-şi înceteze emisia în februarie. Duminică a anunţat că vechea sa frecvenţă a fost atribuită unui post de radio aparţinând unui grup apropiat al guvernului.

Statele Unite şi Comisia Europeană au denunţat cu acea ocazie un nou atac asupra libertăţii presei în Ungaria.

NMHH, autoritatea de reglementare media din Ungaria, a decis în septembrie că Klubradio nu a respectat regulile administrative pentru reînnoirea licenţelor. La 30 martie, frecvenţa 92.9 FM a fost atribuită postului Spirit FM, care aparţine unui grup media apropiat de Viktor Orban.

Klubradio denunță o acțiune ilegală a NMHH

Klubradio, ale cărui informaţii şi dezbateri sunt deseori critice faţă de guvern, transmite online din februarie. Conform directorului postului Klubradio, Laszlo, NMHH a acţionat într-un mod ilegal.

„Autoritatea de reglementare a acordat frecvenţa unui grup media apropiat guvernului, deşi am lansat acţiuni în justiţie, încă în curs, pentru recuperarea frecvenţei”, a declarat Arato duminică pentru AFP.

Proprietarul Spirit FM, grupul ATV, „încearcă să păstreze o aparentă independenţă, dar orice voce de opoziţie pe canalele sale este strict controlată”, a subliniat el.

Klubradio, care a început să emită în anii 1990, s-a confruntat în ultimii ani cu o serie de obstacole şi lupte juridice pentru a putea să funcţioneze după instalarea la putere în 2010 a guvernului de dreapta condus de Viktor Orban.

Autoritatea de reglementare media , ai cărui lideri sunt apropiaţi Fidesz, partidul la guvernare, susţine că decizia sa nu are niciun caracter politic.

În ultimii ani, a fost o presiune constantă asupra mass-mediei din Ungaria. Majoritatea posturilor sau publicațiilor  independente au ieşit din afaceri ori au fost preluate de persoane apropiate puterii de la Budapesta.

În 2020, organizaţia Reporteri fără frontiere (RSF) a plasat Ungaria pe locul 89 în Indicele anual al libertăţii presei mondiale, o pierdere de 16 puncte, citând o reducere accentuată a libertăţii presei în această ţară.