Autoritățile din Ungaria au luat măsuri drastice privind transmiterea informațiilor legate de vaccinarea anti-Covid, notează DPA.

Potrivit sursei citate, doar MTVA, televiziunea publică, are dreptul să fotografieze, să filmeze și să transmită în direct din spitale, cabinete medicale.

Ungaria. Undă verde doar pentru televiziunea națională

Deja mai mulți jurnaliști independenți au menșionat pe Facebook că nu au fost lăsați să relateze despre numărul persoanelor vaccinate.

Guvernul maghiar, condus de Orban, susține că s-a ajuns la aceste măsuri, deoarece în spațiul public apar informații nereale, care pot influența negativ campania de vaccinare anti-Covid.

Ungaria s-a confruntat cu o creștere rapidă a cazurilor de Covid. Jumătate din acestea sunt forma noilor tulpini, spun oficialii maghiari.

”Varianta de coronavirus depistată în Marea Britanie continuă să se răspândească în întreaga lume şi era prezentă în 60 de ţări şi teritorii” , a anunţat Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS).

Varianta sud-africană, care, la fel ca cea britanică, este mult mai contagioasă. Se răspândeşte mai lent şi este prezentă în 23 de ţări şi teritorii, confirmă OMS, citată de Hungary Today.

Oficial, rata de vaccinare ridicată. Jurnaliștii sunt sceptici

Ungaria este una dintre țările care a luat în serios apelul Comisiei Europene(CE). Astfel, pentru a se ajunge la imunizare colectivă, va dona Cehiei 40 000 de doze de vaccin anti- Covid.

„Republica Cehă este (printre alte ţări) într-o situaţie grea din cauza achiziţiilor defectuoase ale Comisiei Europene”, a transmis  ministrul de externe ungar Peter Szijjarto, citat de agenţia MTI. , El susține că Ungaria are una dintre cele mai ridicate rate de vaccinare din UE, datorită achiziţiilor prompte şi în mari cantităţi a unor vaccinuri din Rusia şi China.

Potrivit ultimelor date ale Guvernului ungar, din 10 milioane de cetățeni, s-au vaccinat cu prima doză anti- Covid 2.235.731. Numărul celor care au primit și a doua doză a ajuns la 891.002.

Dacă se va ajunge la CEDO și soluția ar fi favorabilă ziariștilor maghiari, Guvernul Orban ar trebui să le plătească daune materiale și morale.

sursă foto: dw.com