Dacă în România, în luna februarie s-au înregistrat temperaturi aproape normale pentru această perioadă a anului, în Ungaria maximele sunt cele specifice lunii aprilie.

Agenția de presă MTI relatează că în oraşul Kiskunfelegyhaza, din sudul Ungariei. Mercurul din termometre a înregistrat, vineri, 26 februarie, 22,4 grade Celsius.

Este o temperatură record pentru Ungaria. Nu au mai fost înregistrate temperaturi atât de ridicate pentru această periaodă a anului din 2008.

Recordul anterior a fost de 20,7 grade Celsius și s-a înregistrat în Baja-Csavoly, din sudul Ungariei în anul 2008. De asemenea, o temperatură-record, de 20 de grade Celsius, s-a înregistrată în sectorul 4 din Budapesta. Această temperatură a doborât recordul din capitala Ungariei, de 18,9 grade Celsius, spun meteorologii maghiari, citați de MTI.

Ungaria se confruntă cu un val neobișnuit de căldură

Autoritățile maghiare se gândesc deja la efectele devastatoare asupra agriculturii și gândesc planuri de sprijin ale fermierilor.

Și România s-a confruntat cu un val căldură. ANM spune că a fost cea mai caldă iarnă din ultimii 10 ani.

Gabriela Băncilă, directoarea ANM, spune că valul de căldură, cel puțin pentru România, se apropie de final, iar temperaturile vor redeveni la normal

“Acest val de căldură va dura pănă la sfărşitul acestei săptămâni când valorile termice vor mai scădea. Dar această scădere a temperaturiilor pe care o estimăm pentru sfârșitul de săptămână nu va fi una care să determine înregistrarea unor temperaturi asemănătoare cu episodul anterior, cu vreme foarte rece, ci temperaturi mult mai apropiate de cele normale pentru această perioadă și chiar ușor mai ridicate, respectiv valori termice între 4 și cel mult 10, 12 grade”, este explicația acesteia, citată de evz.ro

Valul de căldură a cuprins, de fapt, întreaga Europă.  Astfel, temperaturile maxime au atins  a valori de 18, 19 și chiar 20 de grade Celsius. Cele mai ridicate  valori s-au  înregistrat în  zonele din centrul și vestul Europei. Temperaturile au specifice celor din aprilie, nu februarie.