„Am afirmat că rămânem uniţi. Nu vom lăsa spaţiu niciunui efort de a sparge această cooperare”, a afirmat Szijjarto într-un video pe Facebook.

Ungaria şi Polonia au solicitat discuţii suplimentare pentru găsirea unei soluţii pe care să o poată accepta toate statele membre, a spus ministrul ungar, după o reuniune a omologilor săi din UE, potrivit MTI. Dat fiind că ambele ţări sunt angajate faţă de respectarea statului de drept, un acord este încă posibil, a indicat el.

Consiliul European a ajuns deja la un acord cu privire la bugetul pentru 2021-2027 la summitul din iulie, a adăugat Szijjarto, dar decizia ulterioară a Parlamentul European încălcă acel acord.

„Este clar că vedem că dezbaterea va fi redusă în cele din urmă la cine acceptă migranţi şi cine nu”, a spus ministrul de externe al Ungariei.

Potrivit lui Szijjarto, recent încheiatele Negocieri Post-Cotonou, acordul UE cu state din Africa-Caraibe-Pacific, au descris migraţia drept o evoluţie pozitivă, fără niciun cuvânt despre riscurile de sănătate sau de securitate pe care le implică, sau despre „opiniile diferite ale anumitor state”.

Ministrul ungar a mai afirmat că acest acord deschide uşa pentru noi valuri de migraţie în Europa. Ţările care nu adoptă opinia dominantă vor fi acuzate că nu aderă la respectarea statului de drept şi „vor exista încercări de stopare a finanţării lor”.

Legarea finanţării de astfel de condiţii este contrară Tratatului UE, iar din acest motiv Ungaria şi-a întărit alianţa cu Polonia şi va rămâne consecventă punctului său de vedere, a mai spus Peter Szijjarto. Potrivit Reuters, premierul polonez Mateusz Morawiecki şi omologul său ungar Viktor Orban au o discuţie luni seara prin videoconferinţă, a informat biroul său de presă.

Uniunea Europeană are nevoie de un semnal din partea celor două ţări luni sau marţi că vor renunţa la veto, în caz contrar blocul va trebui să înfiinţeze fondul de redresare fără cele două state membre, a afirmat un înalt diplomat UE, citat de aceeaşi agenţie.