Ungaria a fost la un pas de a pierde fondurile europene, din pricina acuzei de nerespectare a principiilor statului de drept. Ulterior, au avut loc negocieri dure pentru obținerea acestor fonduri.

Presa germană a comentat situația astfel:

„Premierul ungar Viktor Orbán scormonește și mai adânc în mizerie și compară Uniunea Europeană cu Uniunea Sovietică, pentru că UE ar vrea să-i impună Ungariei reguli. Acesta, care îl depășește pe omologul său polonez la capitolul tupeu, susține în același timp că i se cuvin bani de la Bruxelles, indiferent ce face acasă.(…) Premierul ar trebui să citească, în sfârșit, acordul de aderare la Uniunea Europeană pe care l-a semnat în 2004. Acolo scrie că statele membre ale UE sunt obligate să respecte principiile democratice. Iar acestea nu sunt nici vagi, nici interpretabile sau negociabile. În orice caz, independența justiției și libertatea presei fac parte din aceste valori. Ambele au fost subminate de multă vreme în Ungaria.”

Cum sunt privite aceste lucruri în Ungaria

Astfel, 60% dintre maghiari cred că premierul Orbán a câștigat împotriva Bruxelles-ului în dezbaterea privind statul de drept. Cu toate acestea, marea majoritate a populației, 67 %, ar dori în continuare aderarea la  UE. Totuși 54% dintre maghiari nu consideră Ungaria ca fiind un stat de drept.

Conform publicație „Népszava”, Institutul Publicus a făcut un sondaj de opinie pe această temă pe un eșantion reprezentativ în decembrie. Pe baza rezultatelor, 2/3 dintre maghiari consideră că instituțiile democratice se află sub influența conducerii politicemaghiare. Sunt luate în considerare mass-media publică, procuratura publică și instanțele de judecată. Nici câștigătorii achizițiilor publice nu sunt cei care depun cea mai bună ofertă pentru proiectul în cauză, în opinia cetățenilor.

Ca urmare, nu este surprinzător faptul că ungurii așteaptă multe de la mecanismul statului de drept al Uniunii Europene. 63% dintre cei intervievați au răspuns că instituțiile democratice vor funcționa mai bine în țară datorită Uniunii. Interesant este că fiecare al patrulea susținător al Fidesz este, la rândul său, de acord cu acest lucru. Proporția prezintă un feedback considerabil pentru partidul de guvernământ.

Și, mai ales, 2/3 dintre maghiari consideră că Uniunea Europeană ar trebui să acorde ajutor financiar numai acelor țări care respectă normele comunității. Mai mult, 63% dintre respondenți nu au fost de acord cu amenințarea cu veto a premierului Viktor Orbán în timpul dezbaterii bugetului UE din cauza mecanismului statului de drept.

10 %  dintre susținătorii Fidesz nu au agreat demersul primului ministru. Cu toate acestea, majoritatea dintre aceștia au considerat că este vorba de o problemă de suveranitate. O majoritate relativă crede că Bruxelles-ul consideră constituționale doar acele state care acceptă migranții. În același timp, 38% cred că întrebarea se referă la amestecul Uniunii Europene în problemele interne. Ei cred că „Ungaria a câștigat în dezbaterea bugetului UE.”

Ce părere are opoziția

În cazul susținătorilor partidelor de opoziție din Ungaria, 89% cred că miza controversei cu Bruxelles-ul a fost faptul că Uniunea Europeană nu ar dori să sprijine țările în care instituțiile democratice și distribuiția corectă a fondurilor nu sunt sigure. Interesant este că și 59% dintre cei care se consideră neutri au fost de acord cu aceasta. Fiecare al patrulea alegător crede că guvernul ar dori să părăsească Uniunea Europeană. Cu toate acestea, 86% dintre respondenți cred că o astfel de decizie ar fi dăunătoare.

Dacă ar avea loc un referendum astăzi, 67% din populație ar spune „da” aderării la UE, dar 24% ar spune „nu”. Dacă guvernul ar părăsi UE, și-ar pierde 22%  din susținători. 60% din cei care au participat la sondajul Publicus cred că Viktor Orban a câștigat dezbaterea privind statul de drept împotriva Uniunii Europene. 52% dintre maghiari cred că dezbaterea a mers bine și pentru Ungaria, în timp ce doar 48% cred că și UE a avut de câștigat. 62%  spun că opoziția maghiară a suferit o înfrângere în această înfruntare.