Acordarea de burse şcolare este în pericol.

„Eu am învățat fără bursă”, „Nu dăm burse pentru că părinții copiilor beau banii”, „Trebuie să dăm noi banii? Atunci nu avem timp”, sunt doar o parte dintre cuvintele primarilor din judeţul Timiş.

Pentru înştiinţarea publicului cu privire la detaliile referitoare la implicarea în noul an şcolar, coordonatoarea proiectului anterior menţionat, doamna Andrada Mazilu, a luat decizia de a publica anumite convorbiri telefonice cu primarii din judeţ, după cum urmează, potrivit www.tion.ro:

— Nu dăm burse și nici n-o să dăm vreodată. Da’ ce, mie mi-a dat cineva bursă? Eu am învățat și fără bursă.
— Dar pentru copiii acea bursa poate însemna continuarea educației. Copiii au un drept. Dvs. îl încălcați! Ei au prin lege dreptul la bursă dacă…
— Atât vorbim de drepturile elevilor. De obligatii când vorbim? Știți dvs. ce nesimțiți și obraznici sunt tinerii din ziua de azi?!

*
— Bună ziua, vă sun să stabilim o întâlnire în cadrul Proiectului Școli curate.
— Ne daţi ceva bani? Aplicăm la o finanţare?
— Nu. Discutăm despre implicarea primăriei dvs., despre ce puteţi îmbunătăţi, etc….
— Ah, deci trebuie noi să dăm bani? Atunci n-avem timp. Ştiţi ce mult e de lucru într-o primărie?

*
— Nu dăm burse la copii… că îi beau.
— Poftim?
— Părinții lor beau banii. Mă înțelegeți? Nu fac nimic.
— Și de asta nu dați niciun fel de bursă in satul dvs.?
— Păi ce vreți, să-i ținem noi și să bea și mai mult? Oricum… știți dvs., sunt… cum să zic, că nu am voie să zic oricum, sunt de o anumită etnie, mă înțelegeți?

Legea acordării de burse şcolare respectată de numai 5% din UAT-uri

Conceperea proiectului „Şcoli curate” s-a realizat în urma unei întâlniri publice cu cei care deţin puterea decizională la nivel de judeţ, (prilej cu care au fost aduse la cunoştinţă problemele din cadul învăţământului timişorean).

La momentul respectiv, s-a constatat faptul că doar 5% din cele 99 de UAT-uri respectau legea privind acordarea burselor respective, fiind semnalate, în anumite cazuri, localităţi în care se alocau burse şcolare în valoare de numai 20 de lei.

„La întâlnirile cu reprezentanții primăriilor prezentam proiectul «Școli curate», concluzii din raportul nostru, vorbim despre relația dintre primărie și școală, încercăm să aflăm mai multe despre provocările cu care se confruntă școala respectivă, dar căutam și exemple de bune practici în ceea ce privește politicile educaționale și sociale locale.

Din păcate am avut o serie de întâlniri cu primari care nu s-au mai prezentat la ședință, deși aceasta fusese programată împreuna. Primăria Teremia Mare, Otelec, Orțișoara, Iecea Mare sunt primării care pur și simplu nu ne-au mai onorat cu prezența la ședința stabilită.

Există și acele primării care refuză din start întâlnirea: Buzias, Ghizela, Știuca, sunt primării unde nu am reușit să convingem primarii de utilitatea acestor întâlniri.

Primăriile care au avut deschiderea de a ne primi în audiență sunt: Primăria Biled, Primăria Ghiroda, Primăria Saravale, Primăria Victor Vlad de la Marina, Primăria Cenad și Primăria Dumbrăvița.

Toate aceste întâlniri au fost o experiență pozitivă, iar persoanele participante (primari, viceprimari, consilieri, etc.), ne-au asigurat de implicarea lor și dorința de a investi mai mult în zona educației.

Ne-au transmis că vor corecta neregulile și se vor asigura ca drepturile elevilor să fie respectate. Demersul nostru va continua toată luna ianuarie”, a declarat coordonatoarea proiectului „Școli Curate”, stimabila, Andrada Mazilu, cu privire la problematica acordării de burse şcolare.