A fost pus pe lista de investiţii proiectul de construire a noului corp de clădire pentru Unitatea de Primiri Urgenţe (UPU) a Spitalului Judeţean din Miercurea Ciuc. Astfel, la sfârşitul săptămânii, va intra în Comisia Tehnică Economică şi în Comisia Ministerială, pentru aprobare.

În ședința extraordinară consilierii au aprobat indicatorii tehnici ai investiţiei şi predarea terenului pe care se va ridica noua construcţie. Terenul vafi cedat pe bază de protocol, Ministerului Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei, prin Compania Naţională de Investiţii. Această lucrare care va fi finanţată în proporţie de aproape 95% de Compania Naţională de Investiţii.

În prezent, Unitatea de Primiri Urgenţe dispune de 14 paturi şi îşi desfăşoară activitatea medicală pe o suprafaţă redusă. Unitatea are 668 de metri pătraţi, într-o clădire veche de tip vagon, cu încăperi mici, care nu corespund noilor standarde. Standardele de performanţă nu mai corespund, în condiţiile în care numărul pacienţilor creşte anual cu cinci până la zece mii. Nu dispune de ventilaţie şi de aer condiţionat, sistemul de încălzire este vechi, iar sistemele de închidere sunt uzate.

Delimitarea accesului separat pentru adulţi şi copii nu este conformă cerinţelor legale și lipsesc spaţiile de depozitare. Nu există spații pentru accesoriile şi echipamente auxiliare medicale, cât şi pentru medicamente şi deşeuri medicale.  Nu există nici spaţiul necesar arhivării documentelor medicale.

Cum va fi proiectată noua clădire pentru Unitatea de Primiri Urgenţe

Noul corp de clădire este prevăzut cu subsolul pe două niveluri. Un nivel va avea rolul de adăpost pentru bolnavi şi personalul medical în situaţii de urgenţă. Celălalt nivel va asigura spaţiul pentru centrala termică, depozite, arhivă, Radiologie şi Imagistică. Parterul va fi alocat exclusiv Unităţii de Primiri Urgenţe, care va avea o suprafaţă de 1.955 de metri pătraţi. Astfel, spațiul alocat, va fi de trei ori mai mare decât cel actual, urmând să fie compartimentat. Va avea compartimente separate pentru adulţi, pentru copii şi persoane cu infecţii. La cele două etaje vor funcţiona spaţiile administrative, birourile, sălile de şedinţe şi biblioteca spitalului.

Valoarea totală a investiţiei depăşeşte 68,5 de milioane de lei. Compania Naţională de Investiţii va finanţa 95% adică aproape 65 de milioane de lei. Partea acoperită de Consiliului Judeţean Harghita fiind de aproape 3,73 milioane de lei.

„Sunt mândru că parlamentarii UDMR au reuşit atât de repede să materializeze acest proiect la CNI şi sperăm să se întâmple la fel şi în cazul altor două proiecte care sunt la CNI şi care vizează reabilitarea Ambulatoriului şi construirea unui nou corp de clădire pentru secţia Boli Infecţioase şi Pneumologie. Cât de curând vor fi semnate şi documentaţiile acestora, iar CNI poate să înceapă licitaţia pentru construirea lor”, a declarat presei preşedintele Consiliului Judeţean Harghita, Borboly Csaba, la finalul şedinţei extraordinare.