Compania  AstraZeneca, prin obligaţiile contractuale asumate iniţial, ar fi trebuit să livreze 90 de milioane de doze. Aceasta a anunţat, vineri, că va încerca să livreze UE 30 de milioane de doze de vaccinuri până la sfârşitul lunii martie. Or cantitatea mult mai mică decât cea contractată dar, şi față de un angajament făcut luna trecută. Atunci, compania declara posibilitatea de a livra 40 de milioane de doze.

Thierry Breton a declarat duminică, la radioul francez Europe 1, că întârzierea este inacceptabilă. Acesta a precizat că deocamdată nu există planuri de a da în judecată compania.

”Vestea bună este că, deşi există întârzieri cu AstraZeneca, nu vom întârzia cu programul nostru de vaccinare în primul trimestru. Pfizer produce mai mult, mult mai mult decât era planificat, şi ne va livra mai mult”, a spus Breton.

Nu doar cu AstraZeneca sunt probleme

Liderii UE au fost criticaţi în mod repetat pentru campania lentă de vaccinare faţă de alte ţări. Față de Marea Britanie sau Statele Unite, există proces mai lung de aprobare şi de achiziţie a vaccinului. De aici și constatarea întârzierilor repetate ale livrărilor.

Noua ţintă referitoare la livrările de vaccinuri ale AstraZeneca depinde de Autoritatea de Reglementare a Medicamentelor din UE. Aceasta ar trebui să aprobe aprovizionarea de la o fabrică din Olanda, arătă un document intern, citat sâmbătă de Reuters.

Thierry Breton a spus că AstraZeneca are probleme cu testarea, ceea ce reprezintă un semn al problemelor de logistică. Comisarul european a îndemnat consiliul de administraţie al companiei să ia măsuri.

De asemenea, Breton l-a criticat pe directorul general al companiei, Pascal Soriot, de origine franceză. Soriot a rămas în Australia în pofida acestor probleme. Thierry Breton l-a criticat pe director  afirmând că el a putut vizita uzinele companiei, iar Soriot nu.

După ce nouă țări au oprit temporar administrarea vaccinului AstraZeneca din cauza reacțiilor adverse raportate după vaccinare.