Uniunea Europeană dorește să introducă ,,pașaportul verde”, un certificat sanitar, pentru a facilita călătoriile în interiorul țărilor membre.

Thierry Breton, comisarul european pentru piața internă, a declarat că pașaportul COVID ar putea fi gata înaintea începerii vacanței de vară. De asemenea, documentul va conține informațiile posesorului referitoare la COVID: dacă a fost vaccinat, dacă a fost infectat și dacă are test făcut.

„Va fi sub format electronic, sau pe hârtie”, pentru a respecta dorinţa celor care nu „doresc să îşi pună acest lucru pe smartphone-ul lor, acesta este dreptul lor”, a afirmat comisarul european. Echipat cu un cod QR, gratuit, certificatul va fi în limba fiecărei ţări şi tradus în engleză și „va fi valabil în toate ţările Uniunii Europene”, a mai detaliat Breton, informează Agerpres.

,,Pașaportul Verde” pentru cetățenii Uniunii Europene

Totodată, comisarul european a mai precizat că miercuri va fi prezentată propunerea finală .

,,Informațiile vor indica faptul că o persoană a fost vaccinată împotriva Covid-19, sau că s-a vindecat, sau că a primit un rezultat negativ la test. Lucrăm pentru ca acest lucru să fie gata înainte de luna iunie” a precizat Thierry Breton.

Problemele firmei AstraZeneca au atras atenția Uniunii Europene

Thierry Breton a mai precizat că problemele pe care le întâmpină firma AstraZeneca și decizia de diminuare a livrării vaccinurilor este inacceptabilă. De altfel, comisarul european este optimist privind programul de vaccinare european.

„Faptul că avem întârzieri în cazul AstraZeneca nu înseamnă că programul nostru de vaccinare pe primul trimestru va avea întârzieri”, a conchis Thierry Breton.

Prima țară care a introdus pașaportul COVID este China. Noul pașaport de sănătate chinez poate fi imprimiat și pe hârtie, iar aplicația a fost lansată pe o aplicație populară numită WeChat.

China nu autorizează intrarea în țară a altor persoane decât cetățenii săi, iar numărul cetățenilor străini este limitat. De asemenea, zborurile internaționale au fost reduse dramatic datorită noului coronavirus.