Mâine, 24 aprilie, Claudiu Lucian Pop va fi înscăunat noul Episcop Eparhial. Sanctitatea Sa, Papa Francisc, la data de 14 aprilie 2021, și-a dat acordul pentru alegerea canonică făcută de Sinodul Bisericii Române Unită cu Roma, Greco-Catolică, ca scaunul episcopal de Cluj-Gherla să fie ocupat de Preasfințitul Claudiu Lucian Pop.

De-a lungul timpului, în acest Scaun episcopal au stat Episcopul unirii, Episcopul Iuliu Hossu,  Arhiepiscopul George Guțiu și Episcopul Florentin Crihălmeanu.

O zi importantă pentru Biserica Greco-Catolică din România

Mâine, de la ora 11.00, va avea loc înscăunarea Preasfințitului Părinte Claudiu, ca Eparh de Cluj-Gherla, în cadrul Sfintei Liturghii. Ea se va celebra pe esplanada din fața Catedralei Martirilor și Mărturisitorilor din Piața Cipariu, Cluj-Napoca.

La celebrare vor fi prezenți Preafericitul Părinte Cardinal Lucian, Preasfințitul Părinte Mihai, Episcopul Eparhiei Greco-Catolice de București, în prezența delegatului Nunţiului Apostolic în România și Republica Moldova.

Totodată, vor fi prezenți majoritatea episcopilor catolici din țara noastră, precum și alți episcopi veniți din alte țări.

Invitație pentru toată lumea la ceremonie

Preasfințitul Părinte Claudiu va purta crucea Fericitului Cardinal Iuliu Hossu. De asemenea, îi va fi înmânată mantia arhierească a Înalt Preasfințitului Părinte Arhiepiscop George Guțiu și toiagul arhieresc.

La finalul ceremoniei, Preasfințitul Părinte Claudiu va răspunde mesajelor primite din partea autorităților bisericești.

„Invitația noastră este adresată tuturor preoților, persoanelor consacrate, credincioșilor din întreaga Biserică Greco-Catolică și tuturor oamenilor de bine de a fi prezenți și de a se uni în rugăciune pentru a-l primi așa cum se cuvine pe cel pe care Dumnezeu l-a rânduit să conducă pe drumul credinței Eparhia noastră”, a îndemnat Mons. Marius Cerghizan, preotul numit să asigure buna administrare a Eparhiei după trecerea la Casa Tatălui ceresc a Preasfinției Sale Florentin.

Amintim că toți participanții la eveniment vor respecta normele sanitare în vigoare datorită pandemiei de coronavirus. Întreaga ceremonie va fi transmisă în direct prin intermediul postului TVR3/TVR Cluj.