Împușcarea ursului Arthur, cazul care a mâhnit întreaga lume, a modifcat și derogarea privind vânătoarea permisă străinilor. De acum, ei nu vor mai avea voie să intre în România pentru a vâna.

„Am modificat ordinele de derogare, astfel încât totul să fie mult mai clar. Intervenția să se desfășoare în maxim 15 zile și să se facă de către Asociația care se ocupă de zona respectivă.

Foarte pe scurt: turiștii străini nu vor putea veni în România la vânătoare. Trofeul este în ţară. Blana și craniul, asta înseamnă trofeu, din câte am înțeles. Nu, nu pleacă nici într-un fel din țară. Nu va pleca, nu există aşa ceva. Nu poate pleca. Nu știu de ce a dat banii.

Blana și craniul sunt în județul Covasna, la acea asociație de vânătoare. Nu poate să plece din ţară. Este faptă penală dacă pleacă din ţară, nu poate pleca din ţară. Este o discuţie întreagă de ani de zile cu vânătorii de ce nu se poate scoate din ţară. Nu se poate! Punct”, a explicat Tanczos Barna la Realitatea PLUS.

Uciderea ursului Arthur schimbă legea în România

Poliția Covasna și Garda de Mediu au demarat deja anchete în acest caz. Oficialii instituțiilor susțin că ar exitsta suspiciuni de braconaj. Pe de altă parte, prințul Emanuel Liechteinstein, susține că operațiunea de vânătoare a fost legală. Mai exact, avea derogare pentru o femelă care ar fi făcut prăpăd în locuințele oamenilor din Covansa.

În spațiul public a apărut informația potrivit căreia cel care a organizat vânătoarea este chiar unchiul ministrului Mediului.

Comisia Europeană (CE) a aprobat statelor membre buget pentru a compensa imediat şi just orice fermier care suferă pagube pe propriul teren sau în zone unde au contract pentru a practica agricultura. Ursul brun este, însă, specie protejată.

Oamenii din județul Covasna spun că au sesizat braconajul și în cazul cerbilor, la fondul 16 Dalnic. Autoritățile nu i-au luat în seam