Potrivit USR Arad, conform HCLM 455/23.10.2020, proprietarii şi administratorii clădirilor din zona Monumente protejate au la dispoziţie trei luni de zile pentru a îndepărta aparatele de aer condiţionat montate pe faţadele acestora.

„Administrația locală nu acceptă că a greșit și lasă arădenii în ceață: se aplică sau nu sancțiuni celor care nu și-au demontat aparatele de climatizare de pe fațadele clădirilor aflate în zona construită protejată? HCLM 455/23.10.2020 dă un termen de trei luni proprietarilor sau administratorilor imobilelor aflate în zona Monumente protejate din ansamblul urban al Municipiului Arad, să îndepărteze aparatele de aer condiționat montate pe fațade (cu excepția celor orientate spre curți interioare).”

Cele 90 de zile au expirat, însă proprietarii clădirilor nu au dat curs hotărârii respective

Conform sursei amintite, în ciuda faptului că cele trei luni au au trecut deja, ţelul hotărârii administraţiei nu şi-a atins obiectivul, aceasta fiind ignorată de către majoritatea persoanelor vizate, inclusiv de către instituţiile publice.

„Deoarece perioada iernii nu este tocmai bună pentru a efectua astfel de lucrări, încă de anul trecut consilierii USR PLUS au propus prelungirea termenului, astfel ca arădenii să poată beneficia de vreme mai favorabilă pentru demontarea echipamentelor și repararea fațadelor afectate. Din păcate, proiectul stă acum în sertarele Primăriei.

Cu toate că în această săptămână au expirat cele trei luni, hotărârea administrației nu și-a atins scopul, majoritatea celor vizați, inclusiv instituții publice, ignorându-i cerințele. Singura diferență este că cei care nu s-au conformat riscă acum să fie amendați. Credem că se impune o rezolvare corectă a problemei, situația actuală lăsând loc unor decizii discreționare.”

O soluţie scurtă şi la obiect

Potrivit reprezentanţilor USR Arad, soluţia pentru remedierea situaţiei de faţă o reprezintă simpla amendare a hotărârii şi extinderea termenului.

„Soluția este simplă și la îndemână, putând fi adoptată în ședința CLM a lunii februarie: amendarea hotărârii inițiale și prelungirea termenului până la finele sezonului cald”, transmit reprezentanții USR Arad.