Mai exact, USR PLUS nu a fost de acord cu  legea  prin care complexul Romexpo primește în proprietate gratuită un teren de 46 de hectare.

Unele bunuri, cum ar fi  sediul protopopiatului Sfântul Gheorghe  din Covasna ar fi urmat să ajungă gratuit în propietatea Bisericii Române Ortodoxe(BOR). Solicitarea a fost făcută de Episcopia Ortodoxă a Covasnei și Harghitei.

USR PLUS și UDMR s-au împotrivit acestei legi. Liberalii au susținut-o cu ardoare, ceea ce demonstrează că deciziile din coaliție sunt controversate.

Este o practică învechită din statul român de a avea anumite active, terenuri, imobile, acordate cu titlul de folosință gratuită sau în concesiune diferitelor instituții, organizații și, după niște ani oferirea, în mod gratuit a acestor active. Actuala inițiativă în care vorbim de oferirea cu titlu gratuit, la Romexpo, pentru o sumă de 300 – 400 de milioane, fără licitație, la prețul de listă, e o inițiativă care nu poate să fie susținută, a declarat Dan Barna, citat de românia.europaliberă.org.

Surpriza vine de la UDMR. Unul din imobile e în Transilvania

Liderii maghiari au susținut, de asemenea, că este inacceptabil să se retrocedeze BOR bunuri care nu i-au aparținut. Opinia lor este surprinzătoare. În unele cazuri, când imobilele sunt revendicate de maghiari nu se opun. Un astfel de exemplu este Biblioteca Batthyaneum. În cazul acesteia, Înalta Curte a decis definitiv că aparține statului român.Biserica Maghiară a anunțat că se va adresa CEDO.

De ce a trimis Iohannis această lege la reexaminare

În fapt, Iohannis a refuzat să promulge această lege, deoarece nu oferă suficiente nu oferă suficiente garanții în ceea ce privește stabilirea interdicției de vânzare, ipotecare ori de schimbare a destinației terenului, potrivit sursei citate.

O solicitare similară a fost formulată și de Arhiepiscopia Craiovei. A solicitat să primească gratuit un imobil  în vederea amenajării acestuia într-un centru balnear de recuperare cu componenta de cazare.

Solicitările au fost respinse.

USR a supărat BOR și când s-a opus finanțării  ”Prodromu”, de la Muntele Athos, Grecia. De asemenea, discuții în contradictorii au fost și pe tema vaccinării anti-COVID. Unii parlamentrai USR au cerut BOR să se implice direct în campania de vaccinare.