O uzină aflată în vestul ţării a început după 14 ani de zile de la oprirea producţiei speciale, să producă grenade de mână defensive. Potrivit Uzinei Mecanice Orăştie, aceasta a început producţia în forţă.

„Uzina Mecanică Orăştie reînoadă o tradiţie de zeci de ani prin reînceperea producţiei militare după o întrerupere de peste 14 ani. UMO reîncepe producţia specială, cu Grenada de mâna defensivă, în colaborare cu Uzina Mecanica Mija. Astăzi am primit prima comandă. Este începutul unei colaborări pe termen lung”, au informat reprezentanţii Uzinei Mecanice Orăştie, pe pagina de Facebook a uzinei.

Carcasele acestor grenade de mână vor fi produse la Orăştie

Produse din fontă la Reva Simeria, la uzina de la Orăştie urmează să fie prelucrate carcasele grenadelor, care vor fi ulterior trimise Uzinei Mecanice Mija pentru continuarea procesului de umplere cu explziv, a menţionat pentru adevarul.ro directorul UMO, domnul Ovidiu Vlad.

Dimensiunile grenadelor de mână vor măsura o lungime de 100 de mm şi vor avea o greutate de 0,56 kg, cu o încărcătură TNT şi un minim de 800 de schije.

„Grenada de mână defensivă este destinată în luptă pentru neutralizarea şi nimicirea forţei vii descoperite a inamicului şi în lucrări de campanie de tip uşor”, informează Uzina Mecanică Mija, partenerul fabricii din Orăştie.

Scurt istoric

„Fabrica din Orăştie (Transilvania) a aparţinut în trecut Corporaţiei Astra. Numele său din prezent este Fabrica de explozivi Astra – Orăştie, iar uzina este subordonată Departamentului de Armament al Guvernului. Colonelul Magiari conduce fabrica, din 1946. Ea are 600 de muncitori, din care 60 la sută sunt femei. Este localizată într-o pădure din vestul Orăştiei, la sud de şoseaua Orăştie – Arad. Bazele uzinei se extind pe 1 – 1,5 mile Linii de cale ferată o conectează cu magistrala Bucureşti – Orăştie – Arad. În paralel cu fabrica se află drumul principal”, informa raportul CIA, din 1950.

„Sunt fabricaţi aici explozivi pentru toate felurile de muniţie. Cartuşele goale sunt suplimentate de Uzinele Astra din Braşov. Poligonul de test este localizat în zona de vest a uzinei. Muniţia anti-tanc de camibrul 88 mm. a fost testată aici în 1946”, informa raportul CIA.

Sursa foto: UMO Orăştie.