Anunțul Ralucăi Turcan a stricat toate planurile celor care așteptau ca salariul minim pe economie să crească după primele cinci luni ale anului. Ea susține că este imposibil si  anunțat și sindicatele. Ba mai mult, le-a cerut un plan de organizare și dialog social. Pe de altă parte, sindcatele o contrazic și amenință cu proteste în masă.

Nu cred că mai degrabă de un an de zile, sincer. Anul acesta tot sistemul de salarizare este bătut în cuie. (…) Proiectul acesta e un proiect foarte complex şi nu vreau să creez aşteptări false că va fi gata anul ăsta’ , a declarat Raluca Turcan.

Anunțul Ralucăi Turcan a stricat toate planurile

Oficialul Guvernului susține că principalul obiectiv în sistemul de salarizare publică rămâne plafonarea sporurilor.

În materie de sporuri, abordarea noastră este una care propune tratarea acestui subiect într-un mod extrem de temeinic. Nu poți să intri pe partea de sporuri, care reprezintă pentru o mare parte din angajații din sectorul public suplimentări de salarii. Pentru unii, binemeritate, pentru alții poate nu. Însă nu trebuie să aruncăm anatema pe întreg sectorul bugetar. Și pentru că aceștia au, prin sistemul de sporuri, o suplimentare a veniturilor, nu ne permitem să propunem diminuări de sporuri care să conducă la scăderi de venituri și situații dificile în nivelul de trai pe care aceștia îl au”, a transmis Raluca Turcan, citată de digi24.ro.

Vestea nu a fost bună nici pentru medici.

Camera Federativă a Sindicatelor Medicilor din România a explicat cum îi afectează reducerea salariilor.

„ Dorim să subliniem că plafonarea sporurilor la 20% din salariul angajatului va reduce veniturile angajatilor din spitalele publice cu sume între 20 si 35%.

Avand in vedere că veniturile specialistilor din ATI, UPU, sectiile de boli infectioase, pneumoftiziologie, morfopatologie si medicină legală au o componență importantă legata de sporuri.  Pierderile colegilor din aceste departamente vor fi substanțiale”, spun medicii.