Facturile vor avea valori mărite,  după ce piața enegiei electrice în regim se serviciu universal a avut o creștere alarmantă la servicii. Consumatorii care au deja contract concurențial, adică nu l-au schimbat în urma liberalizării pieței energetice, nu vor fi afectați.

Iată situația pe regiuni:

Transilvania Nord

Furnizorul tradițional este Electrica Furnizare. Noul preț al energiei active este de 0,375 lei/kWh, în creștere de la 0,332 lei/kWh. Noul preț final de serviciu universal, cu toate tarifele și contribuțiile, inclusiv TVA, este de 0,79 lei/ kWh. Scumpire de 6,9%.

Transilvania Sud

Furnizorul tradițional este Electrica Furnizare. Noul preț al energiei active este de 0,375 lei/kWh, în creștere de la 0,336 lei/kWh. Noul preț final de serviciu universal, cu toate tarifele și contribuțiile, inclusiv TVA, este de 0,80 lei/ kWh.Majorare de 6,2%.

Banat

Furnizorul comun este Enel Energie. Noul preț al energiei active este de 0,384 lei/kWh, în creștere de la 0,367 lei/kWh. Noul preț final de serviciu universal, cu toate tarifele și contribuțiile, inclusiv TVA, este de 0,79 lei/ kWh. Scumpire de 2,5%

Și în Dobrogea furnizorul tradițional este Enel Energie. Noul preț al energiei active este de 0,372 lei/kWh, în creștere de la 0,356 lei/kWh. Noul preț final de serviciu universal, cu toate tarifele și contribuțiile, inclusiv TVA, este de 0,82 lei/ kWh. Scumpire de 2,5%

Muntenia-furnizorul tradițional este Electrica Furnizare. Noul preț al energiei active este de 0,375 lei/kWh, în creștere de la 0,337 lei/kWh. Noul preț final de serviciu universal, cu toate tarifele și contribuțiile, inclusiv TVA, este de 0,80 lei/ kWh. Scumpire de 6%.

Oltenia explodează

Aici consumatorul tradițional este CEZ Vânzare. Noul preț al energiei active este de 0,387 lei/kWh, în creștere de la 0,342 lei/kWh. Noul preț final de serviciu universal, cu toate tarifele și contribuțiile, inclusiv TVA, este de 0,85 lei/ kWh. Scumpire de 7,5%.

Cine suportă aceste majorări

Noile prețuri vor fi plătite, începând cu 1 iulie, de către cei care sunt încă în serviciu universal. Concret,   nu au făcut, și nici nu fac până la 30 iunie o alegere, fie a unei oferte concurențiale a vechiului furnizor, fie a unui furnizor nou, informează ANRE.

Ministrul Energiei, Virgil Popescu, anunța că marii furnizori vor fi controlați, pentru a vedea dacă și-au respectat promisiunile de reduceri.

sursă analiză tarife: energia.ro