Prima țară din lume care a creat un vaccin anti-COVID19 pentru animale este Rusia. Conform Autorității Federale Sanitar-Veterinară din Rusia (Rosselkhoznadzor), deținătorii de animale de companie au posibilitatea de a alege să le vaccineze.

Numele vaccinului dezvoltat de o unitate a Rosselkhoznadzor, a fost numit Carnivac-Cov, relatează Reuters, citată de Agerpres.

Până în prezent, Rusia dispune de trei vaccinuri anti-COVID-19 pentru oameni. Sputnik V este cel mai cunoscut, iar multe țări europene sunt în tratative pentru cumpărarea vaccinului de la ruși.

Celelalte două vaccinuri, aprobate în regim de urgență, sunt EpiVacCorona şi CoviVac.

Vaccin anti coronavirus pentru animale

Directorul adjunct al Rosselkhoznadzor, Konstantin Savenkov,  a precizat că testele pentru creearea unui vaccin ce se poate administra animalelor a început în octombrie 2020.

„Studiile clinice ale Carnivac-Cov, care au început în octombrie anul trecut, au implicat câini, pisici, vulpi arctice, nurci, vulpi şi alte animale.

Rezultatele studiilor ne permit să concluzionăm că vaccinul este inofensiv şi extrem de imunogen în condiţiile în care toate animalele vaccinate au dezvoltat anticorpi împotriva coronavirusului în 100% din cazuri”, a precizat Konstantin Savenkov.

După administrarea serului, imunitatea durează șase luni, dar cercetătorii continuă să analizeze acest aspect și să-l îmbunătățească. Producţia în masă a vaccinului ar putea începe din aprilie, a precizat Rosselkhoznadzor.

De unde a pornit COVID-19?

Sunt multe teorii referitoare la proveniența virusului ce a dat peste cap o întreagă planetă. O echipă internațională comună cu OMS, după mai multe cercetări, au precizat că nu există dovezi care să sugere că virusul a fost produs într-un laborator.

Una dintre variante ar fi că virusul s-a răspândit prin intermediul unei gazde intermediare. Altă ipoteză este transmiterea de la unul dintre animalele despre care se știe că poartă un coronavirus similar, liliacul sau pangolinul.

Conform testărilor genomice, virusul a fost transmis de animale. Asemenea virusului SARS care a infectat 8.000 de persoane la nivel global în perioada 2002-2004. Alimentele congelate nu sunt, de asemenea, o sursă probabilă, arată raportul.