În România, vaccinarea este gratuită și voluntară, dar unele companii aeriene din străinătate au început să dezvolte aplicații mobile pentru introducerea datelor celor vaccinați, necesare în statele care au recurs la această metodă pentru a fi tranzitate.

O situație discutabilă în ce privește discriminarea s-a înregistrat și în Brașov, unde administratorii teraselor din centrul municipiului au anunțat reduceri de 10%  pentru cei care sunt vaccinați anti-Covid.

Astfel, oamenii s-au întrebat, dacă nu se încalcă drepturile fundamentale, în condițiile în care vaccinarea este voluntară.

Președintele Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării(CNCD),  Asztalos Csaba, a menționat că în statele membre UE există dezbateri pe această temă, însă, jurisprudența CEDO de până acum dă semne că interesul public, al comunităților va cântări mai mult decât libera circulație, întrucât este vorba despre protejarea sănătății. Asztalos Csaba spune că judecătorii vor analiza dacă îngrădirea va fi justificată sau nu.

Consiliul Concurenței poate interveni

În ceea ce privește alte facilități pe care operatorii economici le oferă celor vaccinați, în dezbatere poate intra și Consiliul Concurenței.

Dreptul la libera circulație este un drept fundamental, la fel cum este și cel la viața privată, de a alege locul în care să te relaxezi, de a decide, dacă vaccinarea este soluția optimă pentru sănătate.

Din acest punct de vedere, soluțiile pe care instituțiile pentru combaterea discriminării, CEDO le vor da vor fi în atenție în perioada următoare.

Ce presupune pașaportul anti-Covid

În fapt, ceea ce numim generic pașaport anti-Covid este o acreditare digitală, emisă în baza informațiilor vaccinurilor și testelor anti –Covid, pe baza unui cod QR,  deja cunoscut în rândul oamenilor din lumea întreaga, folosit inclusiv la preluarea comenzilor de restaurante.

Organizația Mondială a Sănătății a atras atentia încă din noiembrie 2020 că acesta va fi principalul mod de călătorie în contextul pandemiei și prelucrarea datelor se face legal, interesul fiind justificat de limitarea efectelor pandemiei.

La nivel mondial, au fost raporate peste 81 de milioane de infecții cu SARS-CoV-2 și aproape  două  milioane de oameni au decedat din această cauză, potrivit Woldometers.