Răzvan Cherecheș, consilier onorific în Ministerul Sănătății, a declarat că ,,sunt șanse mai mari ca, după rapel, să apară reacții adverse mai severe”.

„Efectele adverse de după rapel sunt mai severe decât efectele adverse după prima doză? Răspunsul meu e da! Sunt șanse mai mari ca după rapel reacțiile adverse să fie mai severe.”

La vaccinul Pfizer împotriva COVID-19, studiile au arătat reacțiile adverse mai des întâlnite după rapel. Același lucru se întâmplă și în cazul vaccinului Moderna”, a precizat expertul în sănătate publică, Răzvan Cherecheș.

După rapelul cu Moderna, 17 % dintre persoane au dezvoltat febră

Cherecheș a mai adăugat că la toate vaccinurile, după a doua doză, mai multe persoane au înregistrat febră.

„Studiile au arătat că, de exemplu, pentru vaccinul Pfizer, 7% dintre persoane au dezvoltat febră după prima doză și 31% dintre persoane au dezvoltat febră după rapel.

Pentru vaccinul Moderna, 1% dintre persoanele vaccinate au dezvoltat febră după prima doză și 17% au dezvoltat febră după doza a doua”, a explicat Răzvan Cherecheș.

Dureri de cap și oboseală după rapel

Profesorul de la UBB din Cluj-Napoca a atenționat că oboseala și durerile de cap sunt alte reacții adverse de la rapel. Totodată, persoanele mai tinere de 55 de ani sunt predispuse la reacții adverse.

„Oboseala și durerile de cap tind să apară mai degrabă după a doua doză decât după prima doză și foarte interesant e că la persoanele cu vârsta de peste 55 de ani tind să aibă reacțiile adverse după rapel similare cu reacțiile adverse de după prima doză. Reacțiile adverse apărute după rapel tind să fie ușor mai intense la persoanele mai tinere de 55 de ani”, a conchis Cherecheș.

Consilier onorific în Ministerul Sănătății, Răzvan Cherecheș postează foarte des, pe pagina sa de Facebook, informații referitoare la situația pandemiei de COVID. De asemenea, el  răspunde la întrebările internauților și aduce soluții pentru rezolvarea problemelor cu care se confruntă sistemul medical din țara noastră.