Potrivit medicului şef al Secţiei de Boli Infecţioase, Victoria Bîrluţiu, o persoană de aproximativ 80 de ani care avea mai multe comorobidităţi, imunizată cu cele două doze de vaccin, a decedat la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă (SCJU) Sibiu, după ce s-a îmbolnăvit de Covid-19.

Cu toate acestea însă, conform medicului, nu vaccinul a cauzat decesul pacientului.

„Un singur caz dintre cei vaccinaţi complet, infectat la scurtă distanţă de la rapel sau anterior acestuia, cu multiple comorbidităţi, a evoluat nefavorabil. Vârsta acestuia este de aproximativ 80 de ani. Este vorba despre infecţie cu COVID, orice asociere a decesului cu vaccinul fiind pur speculativă”, a declarat medicul Victoria Bîrluţiu.

Victoria Bîrluţiu: „Cinci pacienţi vaccinaţi şi confirmaţi pozitiv ulterior vaccinării.”

Conform spuselor medicului şef de la Infecţioase din SCJU Sibiu, de la demararea campaniei de imunizare, un număr de cinci pacienţi au fost internaţi cu COVID-19, după ce fuseseră vaccinaţi cu cel puţin o doză.

„De la începutul campaniei de vaccinare şi până în prezent, în cadrul Secţiei Clinice Boli Infecţioase a SCJU Sibiu au fost internaţi cinci pacienţi vaccinaţi şi confirmaţi pozitiv ulterior vaccinării.

Dintre aceştia, trei au fost vaccinaţi cu o singură doză de vaccin şi doi cu ambele doze efectuate. Un singur caz dintre cei internaţi este cadru medical, contact la domiciliu cu mama infectată SARS-CoV2”, a menţionat medicul Victoria Bîrluţiu.

De asemenea şi la Spitalul de Pneumofiziologie din Sibiu s-au prezentat în vederea internării 11 persoane, în ciuda faptului că fuseseră vaccinaţi anterior.

„De la începutul campaniei de vaccinare şi până în prezent, în Spitalul de Pneumoftiziologie Sibiu – secţia COVID-19 au fost internaţi 11 pacienţi care fuseseră vaccinaţi doar cu prima doză. Dintre aceştia, 5 au fost vaccinaţi cu serul de imunizare de la Pfizer, 4 cu Astra Zeneca şi 2 cu Moderna”, a declarat vineri, pentru AGERPRES, purtătorul de cuvânt al spitalului, Odeta Veştemean.

Pacienţi transferaţi la alte unităţi medicale

Conform sursei citate, dintre cei 11 pacienţi infectaţi cu Covid-19, care primiseră dozele de imunizare, 2 au fost transferaţi la ATI în alte spitale întrucât starea acestora de sănătate s-a înrăutăţit.

„Dintre cei 11 pacienţi internaţi, două persoane au fost transferate către ATI, din cauza agravării stării de sănătate. Ambele persoane sufereau şi de alte comorbidităţi – de natură cardio-vasculară şi hepatică.

Este vorba despre o pacientă de sex feminin – o persoană în vârstă de 80 de ani, care fusese vaccinată în data de 19.01.2021 şi internată în data de 3.02.2021 (transferată în data de 7.02.2021) şi un bărbat în vârstă de 64 de ani, care fusese vaccinat în data de 1.03.2021 şi internat în 14.03.2021 (transferat în data de 15.03.2021)”, a explicat Odeta Veştemean.

Vaccinul, susţinut în continuare de cadrele medicale

Cadrele medicale din spitale susţin activ vaccinarea ca soluţie pentru prevenirea îmbolnăvirii cu virusul chinezesc si afirmă faptul că numărul celor vaccinaţi care au ieşit ulterior pozitivi la testarea pentru Covid-19, necesitând spitalizare, este foarte mic.

„Menţionăm că, de la începutul campaniei de vaccinare, datele oficiale indică un total de 57.780 de doze de vaccin administrate în centrele din judeţul Sibiu, dintre care 39.711 persoane vaccinate cu doza 1 şi 18.069 persoane cu doza 2. Prin comparaţie, numărul de vaccinaţi care au fost testaţi ulterior pozitiv şi au avut nevoie de internare este foarte redus şi indică faptul că vaccinul este eficient şi extrem de necesar în lupta cu pandemia”, a precizat vineri, pentru AGERPRES, managerul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă din Sibiu, Florin Neag.