În cursul acestei zile, Agenţia Europeană a Medicamentului (EMA) a aprobat vaccinul anti-Covid-19 fabricat de către compania Johnson&Johnson, acesta fiind primul ser care se administrează într-o singură doză.

EMA, reprezintă organismul internaţional răspunzător cu aprobarea utilizării vaccinului pe teritoriul Uniunii Europene. Potrivit comitetului pentru medicină umană din cadrul EMA, acesta a stabilit, pe baza documentaţiei oferite de către producător, faptul că vaccinul îndeplineşte condiţiile de eficienţă, siguranţă şi calitate.

Utilizarea vaccinului

Vaccinul celor de la Johnson&Johnson urmează să fie folosit pe teritoriul Europei în vederea imunizării oamenilor împotriva noului coronavirus, alături de celelalte seruri aprobate, respectiv Pfizer-BioNTech, AstraZeneca și Moderna. După cum ştim, acestea din urmă se administrează în două doze, pentru ca persoana vaccinată să dobândească o imunitate sporită.

Astfel, Comisia Europeană va emite, pe baza aprobării EMA, autorizarea de punere condiţionată pe piaţă a noului ser, urmând, în mod cert, să fie demarate şi campaniile de vaccinare utilizând vaccinul de faţă.

400 de milioane de doze precontractate

În prezent, Comisia Europeană a precontractat un număr de 400 de milioane de doze de vaccin Johnson&Johnson. Conform testelor clinice efectuate pe nu mai puţin de 44.000 de persoane voluntare din Statele Unite ale Americii, America Latină şi Africa de Sud, eficienţa noului ser este în proporţie de 67%.

Păstrarea optimă a dozelor se poate realiza la temperatura frigiderului, la 2/8 grade, temperatură la care vaccinul rămâne stabil pentru o perioadă de trei luni, iar la -20 de grade, pentru doi ani de zile.

Vaccinul de faţă presupune un vector care foloseşte un adenovirus uman (virusul responsabil de răceala obişnuită) cu scopul de a reprima proteina SARS-CoV-2 în celule.

Pentru utilizarea vectorului de faţă în vaccin, a fost necesară modificarea acestuia în aşa fel încât să nu se poată replica la oameni şi declanşa boala.

Cu privire la efectele adverse raportate, acestea au fost în genere slabe sau medii dispărând de obicei în două zile de la vaccinare. Printre reacţiile adverse se numără: durere la locul injecției, dureri de cap, oboseală, dureri musculare, amețeală.