Conform unui studiu efectuat în SUA, vaccinul AstraZeneca are o eficiență de 100 % împotriva bolii severe și spitalizării.

Publicat luni, cercetarea s-a bazat pe un eșantion de 32.449 de participanți. Mai bine de 20 % dintre participanți au avut o vârstă de 65 de ani și peste, iar 60 % dintre ei aveau comorbidități, cum ar fi bolile cardiace și diabetul.

Rezultatele studiului arată că serul produs de AstraZeneca și Universitatea Oxford are o eficiență de 79% în prevenirea bolilor simptomatice și de 100% împotriva bolilor severe, relatează Mediafax.

Care este situația vaccinului Moderna

Specialiștii susțin că vaccinul Moderna are o eficacitate de 94% în prevenirea COVID-19, iar vaccinul Pfizer-BioNTech s-a dovedit a avea 95% eficienţă.

Reprezentanții companiei AstraZeneca au precizat că urmează să trimită Administrației pentru Alimente și Medicamente mai multe analize pentru autorizarea utilizării serului în regim de urgență.

Decizia vine în contextul în care mai multe țări europene au decis să oprească, temporar, vaccinarea cu serul produs de AstraZeneca. Mai multe persoane au avut nevoie de îngrijide medicală după apariția cheagurilor de sânge după vaccinarea cu serul celor de la AstraZeneca.

În urma analizelor, experiții din domeniul sănătății au anunțat că nu există nicio legătură de cauzalitate între apariția cheagurilor de sânge și vaccinare. Pe lângă țara noastră, care a reluat vaccinarea cu AstraZeneca, Germania, Franța, Italia și Spania au urmat traseul și continuă folosirea serului.

Reluarea vaccinării cu serul produs de AstraZeneca

Ann Falsey, profesor de medicină la Facultatea de Medicină a Universităţii din Rochester, SUA şi co-autor al cercetării, a susținut că trebuie reluată vaccinarea pentru oprirea răspândirii noului coronavirus.

„Această analiză validează vaccinul AstraZeneca ca o opţiune suplimentară de vaccinare necesară, oferind încredere că adulţii de toate vârstele pot beneficia de protecţie împotriva virusului”, a precizat Ann Falsey

Vaccinul Oxford-AstraZeneca a avut o eficienţă de 80% în prevenirea coronavirusului la participanţii cu vârsta de peste 65 de ani.