Se pare că în Ungaria cetățenii cred că vaccinul va stopa pandemia. La sfârșitul lunii decembrie, prima doză de vaccin anti-coronavirus a sosit în Ungaria. Astfel a putut începe vaccinarea angajaților din domeniul sănătății și a celor din centrele medico-sociale. În conformitate cu situația actuală a infectărilor, vaccinarea este cel mai eficient mod de a controla epidemia. Fundația „Századveg” a reexaminat disponibilitatea populației de a se vaccina, precum și opinia maghiarilor despre viteza de răspândire a epidemiei.

Rezultatele sondajului de opinie au fost făcute publice:

În Ungaria, procentul celor care susțin că se vor vaccina în mod cert a crescut în prezent la 34%.  În decembrie, anul trecut, acesta era de doar 24% . Potrivit comunicatului, a crescut și numărul celor care au răspuns că probabil se vor vaccina. Dintre intervievați, 28% au răspuns astfel, în timp ce în luna decembrie procentul acestora a fost de 25%. De asemenea, 35% din respondenți au spus că în mod cert sau probabil nu se vor vaccina. Acest procent în luna noiembrie anul trecut a fost de 52%, iar în decembrie de 48%. Acest lucru înseamnă că, odată cu sosirea vaccinurilor în Ungaria, disponibilitatea de vaccinare a populației a crescut.  La aceasta a contribuit și creșterea treptată a numărului celor care se vaccinează pretutindeni în lume. Un alt factor care a contribuit este că „oamenii simt că vaccinul nu este periculos și nu are efecte secundare majore”.

Din această analiză a mai rezultat că populația Ungariei apreciază în mod real evoluția situației epidemiologice. 58% dintre intervievați consideră că răspândirea epidemiei stagnează, 23% cred că a încetinit sau chiar s-a oprit.  Doar 13% din participanții la sondaj au simțit că ritmul răspândirii epidemiei s-a accelerat.

Guvernul ungar dă vina pe UE pentru întârzieri pentru că vaccinul va stopa pandemia

La disponibilitatea cetățenilor pentru vaccinare a contribuit, se pare, stilul campaniei pro-vaccinare desfășurate de guvernul maghiar. Discursul anti Uniune Europeană continuă, iar tot ce e bine și are rezultate se datorează guvernului Orban. Joi, într-o conferință de presă Szijjártó Péter,ministrul ungar de externe spunea:

„Toată lumea se aștepta, pe baza încrederii în Bruxelles, că vaccinarea va fi lansată într-un ritm extraordinar în Uniunea Europeană la sfârșitul anului trecut și la începutul acestui an. Astfel se vor putea ridica măsurile restrictive existente și înăsprirea regulilor datorate pandemiei în țările europene. Dar în timp ce în SUA și Israel vaccinările se fac într-un ritm amețitor, chiar vaccinurile finanțate de Uniunea Europeană ajung foarte greu în UE. Acest lucru a creat pur și simplu o situație scandaloasă, mai ales că Comisia Europeană atacă de mai multe luni țări – ca și noi – care doreau să cumpere vaccinuri din alte surse”.

A doua zi  dimineața premierul Viktor Orbán anunța că Ungaria va cumpăra vaccinul chinezesc.