Potrivit medicului Virgil Musta, șeful Secției Boli Infecțioase de la Spitalul Victor Babeș din Timișoara, vaccinurile folosite în România, produse Pfizer, Moderna, au efect în combaterea acestei mutații a virusului.

Acesta susține, la fel ca alți doctori din țară, că simptomele sunt aceleași,  doar gradul de transmitere este mai rapid.

„ România se confruntă în ultimele săptămâni cu un număr foarte mare de cazuri cu forme severe de boală. Era de așteptat.

Există riscul de a crea un nou val care să pună o mare presiune pe sistemul de sănătate. Este mai dificil de a pune diagnosticul în cazul variantei britanice: metodele sunt mai scumpe, mai dificile, dar prevenția este aceeași” , spune Virgil Musta.

Medicii au semnalat că o persoană infectată cu varianta britanică a virusului Covid poate infecta până la patru-șase persoane. Varianta cunoscută deja infectează până la două contacte.

Vaccinurile împotriva Covid, eficiente în combaterea tulpinii britanice

Unul dintre medicii de la Urgență, care a mai avut parte de episoade epidemice în Franța,Vlad Sârzea, a explicat pentru EvZ Transilvania ce conține și cum acționează vaccinul anti-Covid.

„ Este un vaccin pur, conține ser, o bulă de colesterol care e naturală, ARN mesager și polientilenglicol, singura chestie care nu e naturală. De aceea, se păstrează la -80 de grade

Vaccinul produs de Pfizer sau Moderna este un vaccin genetic, însă, lanțul reacțiilor chimice din organism nu permite trecerea din ARN mesager în ADN. Au apărut tot felul de mituri, că ne modifică structura genetică. Nu există așa ceva!” , spune Vlad Sârzea. .

Testele cu varianta britanică a virusului au fost pozitive la pacienți din București – 26 de cazuri, Brăila – 1 caz, Galați – 2 cazuri, Timișoara – 6 cazuri, Cluj – 3 cazuri, Focșani – 1 caz, Ploiești – 1 caz, Pitești -1 caz, Turda – 1 caz, Tg. Jiu – 2 cazuri, Vaslui – 1 caz.

Până la acest moment, nu au fost raportate decese cauzate strict de prezența acestei forme a virusului.