Prefectul Stelian Dolha, a  vizitat pe Valea Someşului, cu scopul de a monitoriza situaţia deşeurilor menajere aruncate pe malurile apelor. Printre măsurile propuse în cadrul întâlnirii cu factorii responsabili s-au numărat „supravegherea reciprocă a cetăţenilor şi acordarea de premii motivante pentru cei care fac sesizări referitoare la acţiuni care aduc prejudicii mediului”, potrivit unui comunicat de presă remis de Instituţia Prefectului.

Comisia condusă de prefect care s-a deplasat în teren a fost formată din reprezentanţii Comisariatului Judeţean al Gărzii de Mediu. Au mai participat și reprezentanți ai Sistemului de Gospodărire al Apelor, ai Agenţiei pentru Protecţia Mediului şi ai Instituţiei Prefectului. La întâlnire au fost invitaţi şi primarii unităţilor administrativ-teritoriale de pe Valea Someşului. Au venit primarii  din comunele Şanţ, Rodna, Maieru, Ilva Mică şi din oraşul-staţiune Sângeorz-Băi.

În teren, au fost depistate unele dintre cele mai afectate zone de pe Valea Someșului. Acestea necesită o ecologizare de urgență, precum și monitorizarea acestor zone. Este nevoie ca monitorizarea să fie făcută și pe timp de noapte pentru a opri depozitele ilegale de deșeuri. Se impun măsuri pentru a sancționa persoanele care recurg la astfel de acțiuni și care pun în pericol mediul înconjurător.

 Prefectul județului, Stelian Dolha, a declarat în legătură cu Valea Someşului

„În urma ședinței de la sfârșitul anului trecut pe tema protecției mediului, împreună cu participanții am reușit să stabilim o listă de acțiuni care să contribuie la oprirea acestui obicei vechi de depozitare de deșeuri menajere pe albiile râurilor. Un aport foarte mare în educarea cetățenilor în ce privește adoptarea unui comportament ecologic îl au primăriile, atât prin acțiuni de sancționare, cât și prin activități continue de informare în acest sens. Natura este casa tuturor, iar pitorescul bistrițean are și el de suferit din cauza gunoaielor aruncate la întâmplare”.

Printre măsurile propuse pentru corectarea comportamentului poluant, se numără supravegherea reciprocă a cetățenilor. S-a propus acordarea de premii motivante pentru cei care fac sesizări referitoare la acțiuni care aduc prejudicii mediului. Altă propunere este amplasarea de sisteme de supraveghere video și acțiuni de monitorizare intensificate în zonele vizate. Aceste măsuri vor contribui la identificarea cetățenilor care depozitează ilegal deșeuri în scopul sancționării acestora.

.