Potrivit coordonatorului campaniei de vaccinare împotriva Covid-19, dr. Valeriu Gheorghiţă, vârsta medie a persoanelor care au manifestat astfel de reacţii în urma vaccinării este de 41 de ani, iar în cea mai mare parte este vorba despre femei.

„Numărul total al reacţiilor adverse ca urmare a vaccinării cu vaccinurile împotriva COVID-19 în toată această perioadă, de la 27 decembrie, defalcat pe cele trei tipuri de vaccin sunt: vaccinul Pfizer – 556 de reacţii de tip local, cu durere la locul de administrare şi 2.324 de reacţii generale de tip febră, cefalee, dureri musculare, dureri articulare, stare de oboseală şi alergii de tip urticarian.

Numărul total al reacţiilor adverse raportate ca urmare a administrării vaccinului de la Moderna din data de 4 februarie: 9 reacţii de tip local, durere la locul de administrare şi 75 de reacţii generale. Numărul total al reacţiilor adverse ca urmare a administrării vaccinului de la AstraZeneca începând cu data de 15 februarie: 7 reacţii raportate în total, din care 4 de tip local şi 3 reacţii generale”, a spus Gherghiţă.

Valeriu Gheorghiţă despre instalarea reacţiilor adverse

Conform coordonatorului campaniei de vaccinare, între 9 februarie – 14 februarie, s-a raportat un număr de 432 dereacţii adverse indezirabile, iar dintre acestea, un procent de 76% a fost raportat pe platforma Agenţiei Naţionale a Medicamentului şi Dispozitivelor Medicale din România, în timp ce restul au fost raportate direct în cadrul registrului electronic naţional al vaccinărilor la INSP.

Aşadar, vârsta medie a persoanelor care au dezvoltat reacţii adverse a fost de 41 de ani, cu estreme între 19 şi 88 de ani. Potrivit medicului Valeriu Gheorghiţă, dintre acestea, 77% au fost femei.

În ceea ce priveşte perioada medie între data vaccinării şi cea a instalării reacţiilor adverse, aceata a fost de 21 de zile, cu extreme între 0 şi 21 de zile.

„În funcţie de severitatea manifestărilor, au fost raportate zero cazuri de reacţii severe şi 432 de cazuri de reacţii clasificate ca nesevere. În ceea ce priveşte distribuţia, 51% au fost reacţii de tip local, cu durere, tumefacţie, erupţie la locul de administrare , febră şi frison. 34% dintre persoane au raportat ca reacţie adversă dureri musculare şi articulare, 30% cefalee”, a mai spus coordonatorul campaniei de vaccinare.