Valeriu Gheorghiță a anunțat la Digi FM că din aprilie, țara noatră ar putea avea la dispoziție al patrulea vaccin anti-covid, cel produs de compania Johnson & Johnson.

Coordonatorul campaniei de vaccinare, Valeriu Gheorghiță a mai precizat că Agenția Europeană a Medicamentului ( AEM) va autoriza vaccinul produs de Johnson & Johnson la jumătatea lunii martie.

Potrivit lui Valeriu Gheorghiță, cel de-al patrulea vaccine ce ar urma să ajungă în România la începutul lunii aprilie are o eficacitate ridicată și e nevoie doar de o singură doză de administrare.

Vaccinul anti-COVID de la Johnson & Johnson

Conform studiilor companiei, vaccinul produs de compania americană are o eficacitate globală de 66%.  La jumătatea lunii martie, Agenţia Europeană a Medicamentului (EMA) va aproba vaccinul.

Potrivit companiei americane, evaluarea vaccinului a început încă din decembrie anul trecut, privind eficacitatea și siguranța acestui vaccin.

Comitetul pentru medicamente umane din cadrul EMA estimează că evaluarea vaccinul se va încheia la jumătatea lunii martie. Acest lucru va fi posibil atâta timp cât informațiile prezentate sunt solide și complete, astfel încât acest vaccin să primească autorizația de a fi comercializat în statele membre Uniunii Europene.

Eficacitate de 66 % la nivel mondial

Conform datelor companiei Johnson & Johnson, vaccinul său anti-COVID-19 a avut o eficacitate globală de 66 % în testele clinice de pe trei continente. La teste au participat peste 44 de mii de voluntari, iar în SUA, nivelul protecției a fost de 72%, în America Latină de 66 % și în Africa de Sud a fost de 57%.

Vaccinul va fi administrat doar o singură dată, având o eficacitate de 85% în pevenirea formelor grave ale bolii. Vaccinul Johnson & Johnson foloseşte un adenovirus pentru a determina un răspuns imun al organismului împotriva coronavirusului.

Vaccinul produs de compania americană vine cu un plus față de vaccinurile produse de către Pfizer/BioNTech și Moderna. Serul poate fi păstrat la temperatura unui frigider, ceea ce facilitează distribuția.