Coordonatorul campaniei naționale de vaccinare anti-COVID-19, Valeriu Gheorghiță, a precizat că acum este momentul ca autoritățile să convingă persoanele ezitante să se vaccineze.

Conform datelor oficiale, numărul persoanelor vaccinate zilnic a scăzut la aproape jumătătate.

Duminică, 23 mai, s-au înregistrat doar 54.000 de persoane vaccinate, iar cu șapte zile în urmă au fost imunizate peste 100.000 de vaccinări.

Scădere bruscă a vaccinării în rândul

Valeriu Gheorghiță a explicat motivul pentru care românii nu au mai mers la vaccinare în număr așa mare.

„Nu cred că este o inhibare a apetitului, din câte știm se estima de la început cam o treime din oameni erau hotărâți să se vaccineze, o treime sunt ezitanți și o treime nu doresc, cred că acum ajungem în segmentul de populație ezitant.

Experiența din ultimele zile cu centrele mobile arată că sunt oameni mulți care doresc să se vaccineze, pentru unii vaccinul este la distanță, nu a ajuns vaccinul pe strada lor.

De aceea este importantă o abordare complementară a campaniei de vaccinare prin care să diversificăm activitatea mai ales în mediul rural și anume fie să mergem cu echipe mobile sau să organizăm maraton în localitatea respectivă, și implicarea medicilor de familie. Sunt cel puțin trei mijloace”, a precizat Valeriu Gheorghiță, relatează Antena 3 .

Valeriu Gheorghiță: Orașul vaccinează satul

Medicul a propus ca autoritățile să intervină pentru găsirea unei soluții de convingere a persoanelor ezitante să se imunizeze cu unul dintre cele patru vaccinuri. Una dintre soluții ar fi ca autoritățile să meargă în mediul rural pentru a vaccina populația.

„Mai avem un concept pe care ne gândim să îl operaționalizam. Este ”Orașul vaccinează satul”. Oamenii din rural au încredere în medicii de la oraș, acesta este conceptul.

Îmbinând conceptul de solidaritate și încrederea putem să asigurăm, de aici înainte va fi o evoluție ondulantă a numărului de persoane care se vor vaccina în fiecare zi.

Oamenii trebuie să înțeleagă că se pot prezenta în continuare la centrele de vaccinare fără programare, sunt unii care nu cunosc că este posibil acest lucru, putem să aprovizionăm centrele și să nu mai fie oameni refuzați”, a mai precizat cordonatorul campaniei naționale de vaccinare anti-COVID-19, Valeriu Gheorghiță.