Colonelul dr Valeriu Gheorghiţă,duminică seara, într-un interviu la Antena 3 a dat lămuriri despre vaccinul AstraZeneca.

„Pentru vaccinul de la AstraZeneca, săptămâna aceasta, chiar mâine, vom decide dacă ridicăm sau nu limita de vârstă. Vom avea o întrunire atât la nivelul Comitetului Naţional, vom avea şi punctul de vedere al Ministerului Sănătăţii şi al Agenţiei Naţionale a Medicamentului şi Dispozitivelor Medicale. Mâine vom anunţa oficial care va fi decizia faţă de limitarea de vârstă la vaccinul AstraZeneca”, a afirmat Gheorghiţă duminică seara.

Colonelul a adăugat că se ia în calcul, practic, eliminarea limitărilor de vârstă, decizia fiind bazată pe datele ştiinţifice. De asemenea, el a afirmat că este o falsă problemă reticenţa faţă de vaccinarea cu serul de la AstraZeneca. Fenomenul a fost sesizat, având în vedere existenţa acestor locuri libere disponibile în prezent, în cazul acestui tip de vaccin.

„Această decizie se va lua în baza datelor ştiinţifice şi nu dintr-un cu totul alt motiv. Nu aş vrea să se lase înţeles faptul că limităm sau ridicăm această limită de vârstă pentru că încă nu avem o adresabilitate crescută pentru acest tip de vaccin, ci pentru că avem cel puţin trei recomandări importante: recomandarea Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, avem date din studiile ştiinţifice care sunt în derulare şi care sunt în curs de publicare şi, de asemenea, avem experienţa din Marea Britanie, pe câteva milioane de pacienţi.”

Studiile au arătat eficienţa indubitabilă a vaccinului AstraZeneca pentru persoanele peste 65 de ani.

„Practic, după prima doză a scăzut rata internărilor cu peste 94%, după o perioadă de 28 de zile, practic, o lună de la administrarea primei doze. Or, din acest punct de vedere, în condiţiile în care vedem ce se întâmplă din punct de vedere epidemiologic- asistăm la o creştere importantă a numărului de cazuri şi care probabil se va accentua în perioada următoare- eu cred că este important să asigurăm accesul cât mai multor persoane la vaccinare, bazându-ne, sigur, pe datele ştiinţifice relevante, care ne confirmă şi ne certifică această eficienţă”, a precizat Valeriu Gheorghiţă.

Totodată, el a subliniat că după ce se va ridica această restricţie se vor putea face programări în platforma naţională. Astfel se vor putea programa pe locurile libere existente pentru imunizarea cu vaccinul AstraZeneca şi persoanele peste 65 de ani. Medicul a evidenţiat că şi prin vaccinarea cu AstraZeneca scade riscul de a contracta această infecţie. Astfel se obţine o protecţie faţă de forma severă a bolii, care dă tipuri critice de îmbolnăvire, cu complicaţii. „Acest lucru ne interesează în mod deosebit, ca persoanele vulnerabile, cei la risc, să nu dezvolte forme severe”, a concluzionat Valeriu Gheorghiţă.