Vânturelul roşu (Falco tinnunculus), este o pasăre răpitoare de zi, specie de șoim și care preferă stâncăriile. Este o pasăre de pradă, mică, de culoare castanie. Îi este specific zborul staționar, realizat prin bătăi rapide din aripi, la circa 7-15 m de sol. În acest timp își pândește prada, lăsându-se apoi brusc asupra ei. Numele de vânturel („bate vântul”) i se trage tocmai de la acest fel de zbor.

„Aici, poţi vedea în direct viaţa de ‘cuplu’ a unei perechi de vânturel roşu care a ales să cuibărească într-un bloc din Târgu Mureş la etajul 10. De altfel, anul trecut şi în 2018, am difuzat tot în direct scene din viaţa acestor animale care au ales să trăiască în mediul urban. Ce trebuie să ştim despre vânturelul roşu? Este una dintre cele mai frecvente păsări răpitoare din România. Cuibăreşte în aproape toate tipurile de habitate cu excepţia pădurilor închise şi a regiunilor complet lipsite de copaci. Vânturelul roşu este o pasăre urbanizată, apare şi în parcuri şi centrele oraşelor. Ocupă cuiburi părăsite de ciori şi coţofene, dar cuibăresc şi în fisurile blocurilor, acoperişuri, găuri de aerisire. În cazul nostru, cuibul este oarecum facilitat de colegul nostru Deák Attila, care prin bunăvoinţa sa a sacrificat un geam‟, a detaliat Grupul Milvus, pe site-ul propriu.

Vânturelul roşu este un mare consumator de rozătoare, insecte, şopârle.

Numărul puilor poate ajunge până la şase într-un an, depinzând de resursele anului respectiv.

„Este capabil să observe radiaţiile UV din urina rozătoarelor mici cu care acestea îşi marchează drumul, astfel le vânează mult mai eficient”, a precizat Grupul Milvus.

Proiectul Grupului Milvus de monitorizare video s-a dovedit un succes. Cea mai veche cameră montată într-un cuib de barză din România aparţine Grupului Milvus, fiind amplasată în urmă cu mai bine de 15 ani într-un cuib din Dumbrăvioara. Zeci de mii de utilizatori din cel puţin 10 ţări au urmărit online cuibul de barză de la Dumbrăvioara.