Vârsta Universului a fost stabilită de către specialiști la 13,77 miliarde de ani cu o marjă de eroare, plus sau minus, de 40 milioane de ani

Vârsta Universului a fost un subiect care a generat diverse dezbateri în comunitatea științifică, între astronomi și astrofizicieni, de-a lungul timpului. În urma unor noi cercetări, specialiștii au convenit că Universul are o vechime de 13,77 miliarde de ani, cu o marjă de eroare de plus sau minus 40 de milioane de ani.

Astronomii au efectuat noi cercetări asupra celei mai vechi lumini din Univers cu ajutorul observatorului aflat deasupra deșertului Atacama, din Chile, pe care le-au coroborat cu noțiuni de geometrie cosmică. Punând cap la cap toate datele au stabilit că Universul are o vechime de 13,77 miliarde de ani, cu eroare de 40 de milioane de ani, relatează Descopera.ro .

Noua estimare a vârstei Universului utilizează datele colectate de telescopul Atacama Cosmology Telescop (ACT) de la NSF (National Science Foundation). Ea este în acord cu datele oferite de Modelul Standard al Universului, dar și cu măsurătorile aceleiași lumini efectuate de satelitul Planck al Agenției Spațiale Europene (ESA), care a măsurat rămășițe ale Big Bang-ului din 2009 până în 2013, notează Phys.

„Acum am venit cu un răspuns cu care Planck și ACT sunt de acord. Arată că aceste măsurători dificile sunt sigure”, a spus Simone Aiola, cercetător la Centrul de Astrofizică Computațională al Institutului Flatiron

„Acum am venit cu un răspuns cu care Planck și ACT sunt de acord. Arată că aceste măsurători dificile sunt sigure”, a spus Simone Aiola, cercetător la Centrul de Astrofizică Computațională al Institutului Flatiron și prim-autor al uneia dintre cele două lucrări. Noile cercetări, detaliate în două lucrări, au stabilit care este vârsta Universului cu o marjă de eroare relativ mică raportat la vârsta Universului. Pentru oameni însă chiar și marja de eroare este o perioadă imensă deoarece trecutul umanității care este cât de cât relevant nu depășește 30000 de ani.

Datele anterioare, mai generale și imprecise, afirmau în ultimele decenii că vârsta Universului este de aproximativ 14 – 15 miliarde de ani. Se pare că specialiștii și-au propus o precizie de ceas elvețian în ultimii ani și au oferit un răspuns pe măsură, la secundă, adecvat timpurilor moderne pe care le trăim.