Parlamentul a aprobat, astăzi, prin Ordonanță de Urgență, metodele prin care românii pot cumpăra anii de vechime în muncă. Astfel, actul normativ prevede că persoanele care nu primesc pensii pot plăti contribuții de asigurări sociale.  Perioada este pentru e cel mult 6 ani anteriori lunii încheierii contractului de asigurare, în care persoana nu a realizat stagiu de cotizare sau stagiu asimilat stagiului de cotizare în sistemul public de pensii .Este valabil și pentru persoanele care au lucrat în statele UE.

Veste bună pentru români! Cum pot primi pensie

Cei care vor să beneficieze de prevederile actului normativ pot încheia contracte de asigurări socială pentru obținerea pensiei la limita de vârstă.

Persoanele care nu au calitatea de pensionari pot efectua plata contribuţiei de asigurări sociale pentru perioade de cel mult 6 ani anteriori lunii încheierii contractului de asigurare, în care persoana nu a realizat stagiu de cotizare sau stagiu asimilat stagiului de cotizare în sistemul public de pensii sau într-un sistem de asigurări sociale neintegrat acestuia, în ţară, în statele membre ale Uniunii Europene sau în alte state cu care România aplică instrumente juridice internaţionale în domeniul securităţii sociale.

Până la data de 1 septembrie 2023, persoanele prevăzute la art. 1 pot încheia un contract de asigurare socială în vederea obţinerii pensiei pentru limită de vârstă, este menționat în actul normativ.

Cum se calculează

Persoanele care vor să încheie astfel de contracte, vor plăti contribuții sociale la t salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată în vigoare la data încheierii contractului de asigurare socială. Contribuțiile pot fi plătite lunar sau eșalonat până la data de 31 august 2023, notează digi24.ro

În ceea ce privește majorarea pensiilor, aceasta se va face de la 1 ianuarie 2023. Este exclus ca anul acesta să crească.

„Există o decizie luată cu privire la pensii. Pensiile vor creşte de la data de 1 ianuarie 2022. La baza creşterii punctului de pensie stă formula care a existat în Legea 263 şi anume compensarea proporţiei de sută la sută a pierderii puterii de cumpărare ca urmare a inflaţiei şi, de asemenea, creşterea puterii de cumpărare prin creşterea punctului de pensie cu 50% din creşterea salariului brut pe economie”, a explicat președintele Camerei Deputaților, Ludovic Orban.