Facultatea de Medicină a Universitaţii „Iuliu Hațieganu” este singura Facultate din România care este acreaditată de Asociaţia de Asociaţia Şcolilor de Medicină din Europa. UMF „Iuliu Hațieganu” este universitatea de medicină și farmacie din România cu cei mai mulți studenți străini, peste 2.500, dintre care aproape 1.500 sunt studenți francofoni.

„În urma acestui parteneriat, studenţii francofoni din cadrul UMF „Iuliu Hațieganu” vor beneficia de accesul la platforma digitală SIDES dedicată diseminării, îmbunătăţirii și monitorizării individuale a cunoștinţelor medicale dobândite, aceasta fiind de un real folos pentru studenţii francezi, dar și români, care doresc să își îmbunătățească performanțele în vederea susținerii examenului ECN”, a declarat prof. dr. Daniel Mureșan, prorector responsabil cu Dezvoltarea Academică şi Administraţia Universitară în cadrul UMF „Iuliu Hațieganu”.

Angajarea studenților liniei de studiu în limba franceză în Franța, după absolvirea Facultății de Medicină, este condiționată de participarea la examenul național de internat – ECN (Examen Classant National).

“Acest examen constituie un punct de răscruce în cariera lor profesională, dar reprezintă și un element esențial de evaluare a modului în care i-am format”, a precizat prof. dr. Daniel Mureșan.

În comunicat se mai arată că, prin obținerea acordului UNESS International pentru accesarea ecosistemului educațional digital SIDES NG, destinat învățării și formării cunoștințelor în domeniul sănătății, absolvenții ciclului de licență vor avea acces la Banca Națională de Pregătire, care le permite să se instruiască într-un mediu identic cu ECN. Această bancă, actualizată în permanență, conține acum aproape 80.000 de întrebări  și 3.900 de dosare progresive concepute de către facultățile franceze. Ca universitate parteneră, UMF “Iuliu Hațieganu” va avea statistici de urmărire a comunității sale de studenți și un spațiu dedicat cadrelor didactice pentru a crea, trimite și a împărtăși conținut educațional. În cele din urmă, acest conținut va putea fi distribuit și altor universități.

“Conducerea UMF “Iuliu Hațieganu” și a Facultății de Medicină a avut o preocupare constantă de a oferi studenților noștri francezi accesul la aceleași condiții de pregătire pentru ECN, la fel ca studenții de la facultățile de medicină din Franța. Acest demers s-a întins pe durata ultimilor 8 ani, a fost dificil și a necesitat multiple discuții cu autoritățile franceze de nivel înalt. În acest demers am fost sprijiniți de Asociația Studenților Francezi din Facultatea de Medicină (CMC – Corporation Médicale Cluj), de ambasadorii Franței în Romania, de Consulatul Francez și de Centrul Cultural Francez”, a declarat prof. dr. Anca Dana Buzoianu, rectorul Universității de Medicină și Farmacie “Iuliu Hațieganu” din Cluj-Napoca și fost decan al Facultății de Medicină, în perioada 2008-2019.

UMF „Iuliu Hațieganu” Cluj-Napoca și UMF „Grigore T. Popa” Iași sunt primele universități din Europa Centrală și de Est care pun la dispoziția studenților o astfel de platformă.