Profesor la UBB în sănătate publică din Cluj-Napoca, Răzvan Cherecheș a  vorbit despre cât timpu durează imunitatea după ce te-ai vaccinat împotriva COVID-19.

Fostul consilier onorific al Ministerului Sănătății a susținut că imunitatea durează cel puțin opt luni, dar că nimic nu e concret.

„Nu știu, nu știm exact. Până în acest moment se pare că imunitatea durează mai mult de opt luni”, a precizat Cherecheș. Totodată, expertul în sănătate publică a mai adăugat că, în fiecare lună, cercetătorii stabilesc un raport privind durata imunității.

„În fiecare lună iese un raport nou construit atât de producătorii de medicamente, cât și de către cercetători, în care se precizează dacă imunitatea mai durează încă o lună sau s-a oprit acolo.

Dar la opt luni de la vaccinare sau infecție imunitatea continuă să fie stabilă în timp și rezistentă. Deci, opt luni și numărăm mai departe”, a explicat Răzvan Cherecheș.

Consumul de alcool scade imunitatea?

Valeriu Gheorghiță a venit cu precizări referitoare la consumul de alcool după vaccinarea anti-COVID-19. El a susținut că alcoolul nu are nicio legătură directă asupra eficacității vaccinului. De asemenea, coordonatorul campaniei de vaccinare a mai spus că nu recomandă consumul de alcool deoarece reduce imunitatea.

„Categoric descurajăm și recomandăm reducerea la minimum a consumului de alcool. De aceea persoanele care au această obișnuință… trebuie să înțelegem că prin consum de lungă durată vom înregistra o scădere a răspunsului imun, deci este un motiv de imunodepresie, de diminuare a răspunsului imun post vaccinare.

În condițiile în care în ziua vaccinării sau după există o expunere la cantități variabile de alcool, nu există un impact direct asupra eficacității vaccinului sau asupra profilului de siguranță, altul decât cel legat strict de consumul de alcool. Nu există date care să arate un profil de siguranță nefavorabil, dar evident că nu recomandăm consumul de alcool în nici un context”, a declarat Valeriu Gheorghiță.