Guvernul României a decis prelungirea stării de alertă pentru încă treizeci de zile. Totodată, Executivul a stabilit măsurile impuse cu prilejul Paștelui Ortodox.

Conform Hotărârii de Guvern, adoptată în 8 aprilie, restricțiile de circulație vor fi ridicate în noaptea de Înviere. Cu ocazia asta, credincioșii vor putea rămâne până la finalul slujbei religioase.

„În perioada 01.05–02.05.2021 se permite circulația persoanelor în afara locuinței/gospodăriei, în intervalul orar 20.00-05.00 pentru deplasarea și participarea la slujbele religioase”, se arată în actul normativ.

Paștele Ortodox. Guvernul renunță la restricții 

Conform Guvernului, stațiunile de pe litoral vor fi deschise la capacitate de maximum 70 %.

Circulația pe timpul nopții va fi permisă până la ora 5:00 dimineața, iar magazinele vor rămâne deschise până la ora 20.00, vineri, înainte de Paște.

Premierul României, Florin Cîțu, a postat pe pagina sa de Facebook modificările ce au fost implementate.

BOR laudă decizia Premierului României

Biserica Ortodoxă Română a lăudat măsurile adoptate de Guvernul Cîțu.

„Anunțul de azi al premierului referitor la accesul liber la slujba de Înviere, care în ritualul ortodox (spre deosebire de cel catolic) se desfășoară între orele 00.00-04.00, se înscrie riguros în logica, în litera și în spiritul onest al dialogului purtat anul acesta între cultele religioase și autorități.

S-a decis astfel, într-un mod predictibil, accesul nestingherit la slujba de Înviere a tuturor creștinilor, precum și a credincioșilor celorlalte culte din România la serviciile religioase prilejuite de sărbătorile acestora din perioada următoare”, au precizat reprezentanții BOR.

Totodată, BOR a mai precizat că va organiza sărbătorile care urmează respectând normele impuse de către autorități.

Conform Hotărârii de Guvern, restricțiile de circulație vor fi ridicate în noaptea de Înviere. Cu ocazia asta, credincioșii vor putea rămâne până la finalul slujbei religioase.

De amintit că, de Paștele Catolic, Guvernul a decis relaxarea restricțiilor impuse, iar circulația a fost permisă până la ora 2.00. Autoritățile recomandă respectarea distanțării sociale și purtarea măștii de protecție pe tot parcursul slujbei.