Fermierii , pentru a beneficia de plățile directe, trebuie să prezinte la depunerea cererii unice de plată documente ce dovedesc că terenul agricol și zonele de interes ecologic se află la dispoziția lor, excepție făcând înscrisurile de la registrul agricol sau copie a anexei nr. 24 de la starea civilă a unității administritativ-teritorială.

Actul normativ promulgat de către Klaus Iohannis mai prevede că fermierii sunt obligați să depună o declarație pe proprie răspundere că terenul agricol pe care-l dețin este lucrat de către ei și că au dovada prin documentele aferente.

Prin consimțământul fermierului român, primăriile sunt obligate să elibereze adeverințe conform înscrisurilor din registrul agricol la solicitarea APIA, pe raza cărora se află terenurile agricole. La solicitarea APIA, instituțiile responsabile vor emite și atesta documentele ce dovedesc respectarea criteriilor și condițiilor specifice delegate.

În campania 2019, APIA a oferit plăți fermierilor în cuantumul de 380 de euro/cap de animal pentru un număr de de 250.186 și un plafon alocat de 95.000 de euro.

Din păcate, fermierii din România au înregistrat o pierdere a producției cu 40% anul acesta, cea mai mare din Europa, datorită secetei ce a pus la pământ mii de hectare de teren agricol. Cifra de afaceri a companiilor din agricultură vor avea o scădere de cel puțin 15 %, iar Uniunea Europeană trage un semnal de alarmă. Lipsa infrastructurii și lipsei sistemelor de irigare sunt o problemă cu care fermerii români se confruntă de ani de zile.

Pandemia a fost și ea un motiv pentru care producția și vânzarea a avut de suferit. Fermierii și-au cerut drepturile în fața Guvernului României și cer despăgubiri pentru pierderile suferite datorită pandemiei de Covid-19. Închiderea piețelor datorită măsurilor pe care Guvernul le-a luat au afectat profund micul fermier în această perioadă, dar, începând cu 14 decembrie, Raed Arafat a confirmat redeschiderea piețelor pentru firmele mici.

Pentru combaterea secetei, specialiștii susțin că singura șansă a fermierilor e reprezentată de investiția în irigare și perdele forestiere.