Vești bune pentru pensionari. Institutul Național de Statistică a anunțat că pensia medie lunară a crescut cu 16 % în primul trimestru din 2021. De asemenea, pensia media de asigurări sociale de stat a crescut cu 16,2 %.

Pe lângă asta, numărul mediu de pensionari a scăzut cu 34 de mii de persoane față de trimestrul I al anului trecut.

Totodată, numărul de pensionari ce aparțin asigurărilor sociale de stat a scăzut și eu cu peste cinci mii de persoane.

Pensii mai mari cu 16 % față de anul trecut

„Pensia medie lunară și pensia medie de asigurări sociale de stat au crescut comparativ cu același trimestru al anului precedent, cu 16,0% , respectiv cu 16,2%”, a arătat INS.

Comparativ cu ultimul trimestru al anului 2020, numărul mediu de pensionari a fost în scădere cu 24 de mii de persoane, iar numărul mediu de pensionari de asigurări sociale de stat a fost în scădere cu 14 mii de persoane, relatează Mediafax.

Pensia medie lunară și cea de asigurări sociale de stat a crescut cu aproape 1 procent față de trimestrul IV al anului 2020.

„Raportul pe total dintre numărul mediu de pensionari de asigurări sociale de stat şi cel al salariaţilor a fost de 9 la 10. Acest raport prezintă variaţii semnificative în profil teritorial, de la numai 4 pensionari la 10 salariaţi în judeṭul Ilfov, la 16 pensionari la 10 salariaṭi în judeţul Teleorman, 15 la 10 în judeṭul Giurgiu ṣi 14 la 10 în judeṭele Botoṣani ṣi Vaslui”, a mai transmis INS.

Discrepanțe semnificative s-au înregistrat la pensiile medii în profilul teritorial. Altfel spus, diferența dintre pensia minimă și cea maximă fiind de 849 de lei. Pensionarii din Botoșani, Giurgiu și Vrancea au, în mare parte, o pensie de 1276 de lei. Cei din Hunedoara, București și Brașov încasează lunară o pensie ce variază între 2100 și 1900 de lei.