Raluca Turcan, ministrul Muncii, a explicat că recalcularea pensiilor va elimina anomaliile asupra sistemului de pensii. De asemenea, Turcan a precizat că au existat perioade în care contributivitatea a fost minimă.

„În sistemul judiciar au fost create mai multe anomalii, nu de noi, ci de cei care ne critică. Au existat diferențe între legea salarizării și pensiilor, în funcție de momentul în care au intrat în sistem.

Au existate perioade în care contributivitatea a fost minimă. Aceste anomalii își pun amprenta asupra sistemului de pensii. Pe fond, nu are nicio legătură cu justiția. Cu calm am solicitat propuneri din partea sistemului, avem rigoarea de constituționalitate și propuneri din partea sistemului, astfel încât să nu depopulăm sistemul”, a spus Raluca Turcan, informează Digi24.

Pensii mai mari pentru pensionari

Scopul recalculării pensiilor este acela de a crește pensiile mici. Altfel spus, se urmărește ca și sumele primite de pensionari să fie echitabile.

„Finalitatea va fi următoarea: avem sistemul public de pensii, în care avem etapa de evaluare, ulterior vom veni cu o nouă formula de recalculare a tuturor pensiilor și în maxim un an și jumătate vom avea toate cele 5 milioane din sistemul public de pensii recalcultate, astfel încât să reducem inechitățile și cele mai mici să crească mai repede”, a explicat Raluca Turcan.

Totodată, Turcan a mai vorbit și depsre pensiile speciale. Ministrul a spus că se caută o variantă prin care pensiile speciale să fie de partea de contribuitivitate.

„În materie de pensii speciale, trebuie să găsim acele variante care să permită apropierea acestor pensii speciale de partea de contributivitate, inclusiv în sistemul judiciar, să ținem cont de jurisprundență”, a concluzionat ministrul Muncii.

La sfârșitul lunii martie, Raluca Turcan declara că un număr de 200.000 de dosare de pensie au fost evaluate. Totodată, procesul de evaluare a celor 5 milioane de pensii va fi gata la jumătatea anului viitor.