Românii se vor putea bucura de o nouă minivacanță de la jumătatea lunii iunie. Mai exact, unii salariați vor avea posibilitatea să petreacă alături de cei dragi de Rusalii, timp de trei zile, în perioada 19-21 iunie.

Înaintea vacanței, pe 1 iunie, salariații se pot bucura de o zi liberă. În Guvern se discută despre acordarea zilei de 31 mai ca liberă pentru prelungirea minivacanței la patru zile. Pentru moment nu s-a luat în considerare o astfel de variantă.

Raluca Turcan, Ministrul Muncii, a precizat că românii care doresc să aibă liber pe 31 mai să-și ia o zi de concediu.

Minivacanță de Rusalii pentru majoritatea românilor

„Discuţia este mai un pic mai delicată. Știu că multă lume şi-ar dori să existe această punte.Pe de altă parte pot să își ia o zi de concediu. Există varianta legală de a-ţi lua o zi de concediu pentru a crea această punte.

Pentru industria turismului probabil că ar prinde foarte bine să poată oamenii să beneficieze de câteva zile libere, să acceseze serviciile turistice, dar varianta cea mai bună este de a-ţi lua o zi de concediu.

Nu am discutat lucrul acesta, punctul meu de vedere este că aceasta e varianta cea mai bună, să îți iei o zi de concediu”, a spus Turcan, relatează Alba24.ro.

Următoarele zile libere de la stat sunt marți, 1 iunie și luni, 21 iunie, de Rusalii.

Zile libere până la finalul anului 2021:

  • 1 iunie (marți): Ziua Copilului
  • 20 iunie (duminică): Rusaliile (minivacanță de 3 zile)
  • 21 iunie (luni): A doua zi de Rusalii
  • 15 august (duminică): Adormirea Maicii Domnului
  • 30 noiembrie (marți): Sfântul Andrei
  • 1 Decembrie (miercuri): Ziua Națională a României
  • 25 decembrie (sâmbătă): Crăciunul
  • 26 decembrie (duminică): A doua zi de Crăciun

 

Conform legii în vigoare, în zilele de sărbătoare legală nu se lucrează, cu excepția unităților sanitare și a celor de alimentație publică. Salariații care lucrează în astfel de unități au dreptul la compensarea cu timp liber corespunzător, acordat în următoarele 30 de zile.