Premierul României, Florin Cîțu, a dat asigurări că nu există posibilitatea unui nou lockdown total, ca răspuns la afirmațiile secretarului de stat Andreea Moldovan. Ea a susținut că ,, două săptămâni de carantină națională ar face minuni”.
Șeful Executivului a susținut că a avut o discuție cu Moldovan, iar carantina generală pentru două săptămâni nu a fost o propunere.
„Am avut o discuție cu doamna secretar de stat și vă dădea un exemplu teoretic.
Anul trecut, toate discuțiile despre carantinare se învârteau în jurul a două săptămâni, pentru că asta era discuția despre virus. Trebuie să stai în casă 14 zile pentru a scăpa de virus, era o discuție teoretică, nu era o discuție ipotetică, nu era o propunere”, a explicat Florin Cîțu.
Premierul: Nu luăm în calcul o carantinare
Cîțu a mai susținut că nu se ia în calcul carantinarea întregii țări, direcția fiind înspre relaxarea restricțiilor.
„Ca să vă răspund mai clar, nu luăm în calcul o carantinare, m-am opus din primul moment, am spus că nu va exista un lockdown generalizat în România. Mergem în direcția relaxării, dar cu această condiție, să ne vaccinăm cu toții.
1 iunie se poate întâmpla doar dacă ne vaccinăm, altfel nu avem șanse”, a mai spus premierul, făcând referire la termenul anunțat potrivit căruia de la 1 iunie se ia în calcul revenirea la normalitate.
Totodată, Cîțu a mai declarat că a adoptat documentul prin care se constituie comitetul interministerial pentru revenirea României la normalitate la 1 iunie 2021.
„Ar trebui să avem la finalul lunii mai 5 milioane de persoane vaccinate. Și putem să vorbim despre deschiderea economiei. Să ne pregătim și să ne asigurăm că avem cele mai bune măsuri”, a spus premierul.
Ce se va întâmpla pe 1 iunie?
Șeful Executivului a explicat că de pe 1 iunie, măsurile de relaxare vor fi în ordinea inversă.
Dacă, de exemplu, vom avea toate persoanele vaccinate în sectorul HoReCa, putem să discutăm de acest sector să nu mai depindă de rata de incidență sau să depindă altfel, să nu fie la fel cu celelalte industrii, și așa așa mai departe, sunt mai multe variante pe masa de lucru”.
„Vă dau două orizonturi, 1 iunie – cu 5 milioane de persoane vaccinate, adică aproape 35% din populație, și finalul lunii iulie – când o să avem 10 milioane de persoane vaccinate, asta înseamnă 70% și atunci o să putem să vorbim de o relaxare și mai mare”, a conchis Florin Cîțu.