Hotărârea de Guvern cu privire la suspendarea activităţii operatorilor economici desfășurată în spații închise în domeniul sălilor de sport şi fitness în localitățile unde incidența depăşeşte patru cazuri la mia de locuitori, a fost parţial anulată de către Curtea de Apel Timişoara.

Instanţa a decis! Sălile de sport au fost redeschise după o acţiune deschisă de către un jucător naţional pe piaţa sălilor de sport şi fitness din întreaga ţară, respectiv Smartfit.

Acesta a atacat la Curtea de Apel Timişoara Hotărârea de Guvern prin intermediul căreia s-a luat decizia de a închide sălile de sport şi fitness în acele localităţi în care rata de infectare cu noul coronavirus este mai mare de patru cazuri la mia de locuitori.

Smartfit: Guvernul a încălcat prevederi din Constituţia României

„Smartfit a contestat în instanță oprirea activităților sălilor de sport, în spații închise, în localitățile unde incidența este mai mare de 4/1000 locuitori. Am atacat Hotărârea de Guvern care a blocat activitatea sportivă, în zeci de localități din întreaga țară și am câștigat în primă instanță.

Sălile de sport au fost închise discriminatoriu față de alți operatori economici care desfășoară activitate în spații închise (saloane cosmetică, frizerie etc.) și fără o analiză de risc punctuală. În termeni legali, avocații au demonstrat încălcarea de către Guvernul României a unor prevederi din Constituția României (art. 53, art. 108), din Legea 55/2020 și 136/2020 precum si ale Legii 24/2000 privind tehnica legislativă.

La dosar au fost cerute de la DSP și Ministerul Sănătății situații care să demonstreze dacă au existat focare de Covid-19 la sălile de sport din județ sau din țară, iar respectivele instituții au răspuns că nu au existat și nu au fost efectuate anchete epidemiologice”, spun reprezentanţii lanţului de săli de fitness.

„Trăim vremuri foarte tulburi în care este nevoie de intervenția instantelor pentru a putea face sport, un drept fundamental al oricărui om. Am arătat de sute de ori că mișcarea fizică este un aliat în lupta împotriva virusului, dar am fost închiși abuziv din nou și din nou până când operatorii de fitness au ajuns în pragul epuizării mentale și financiare, iar clienții stau acasă cu sănătatea șubrezită” a declarat şi Cosmin Șorban, acționarul majoritar al societăţii.

Decizie pentru întreaga ţara

De decizia de faţă se pot bucura nu doar proprietarii sălilor de sport şi fitness din Timişoara, ci toţi din întreaga Românie. Reprezentanţii companiei explică astfel faptul că:

„De rezultatul obținut la Timișoara beneficiază operatorii de fitness din toată țara, Smartfit solicitând în contradictoriu cu Guvernul României anularea parțială a HG nr. 348/25.03.2021, în ceea ce privește pct. 4 referitor la art. 10 punctele 1^1 și 1^2 din Anexa nr. 3 la HG nr. 293/10.03.2021, prin care se suspendă activitatea operatorilor economici desfășurată în spații închise în domeniul sălilor de sport și/sau fitness în localitățile unde incidența cumulată la 14 zile este mai mare de 4/1.000 de locuitori”.