Manfred Weber a aderat la clubul elitelor de stânga, unde dreapta are doar margine, iar stânga are doar centru – i-a scris premierul Viktor Orbán liderului grupului Partidului Popular European din Parlamentul European. Premierul ungar i-a răspuns lui Manfred Weber ca urmare a faptului că politicianul de la Bruxelles a reacţionat în săptămânalul conservator german „Welt am Sonntag” faţă de interviul lui Viktor Orbán publicat în urmă cu o săptămână în aceeaşi publicaţie.

În articolul său intitulat: „Samizdat numero 5”, premierul ungar a amintit că Weber a numit, în faţa opiniei publice germane, politica Ungariei, care conduce ţara de 10 ani, ca fiind o politică ce urmează o cale greşită. În scrisoarea sa, Viktor Orbán a enumerat, între altele, rezultatele sale obţinute în ultimii ani în domeniile economic şi al politicii privind familiile. Premierul ungar a adăugat că politicienii care aspiră să ajungă la Bruxelles trebuie să înţeleagă că Europa Centrală nu va renunţa niciodată nici la valorile creştine, nici la cultura naţională, nici la convingerile referitoare la familia tradiţională, transmite Radio Kossuth.

În urmă cu o săptămână într-un op-ed publicat de „Welt am Sonntag”, Manfred Weber afirmase că „dezmembrarea statului de drept, naţionalismul sau instigarea la divizare nu sunt instrumente eficiente pentru a ţine sub control aceste provocări, a scris politicianul conservator german.

„UE nu este un loc al pomenilor. Uriaşele revolte economice, sociale şi societale nu pot fi ţinute sub control cu o abordare naţional-populistă sau cu un război cultural, aşa cum a cerut premierul Ungariei, Viktor Orban. Unii şefi de guvern discreditează în prezent deciziile UE de dragul unor aplauze facile, chiar dacă adesea le-au susţinut ei înşişi. Oricine pune semnul egalităţii între Uniunea Europeană şi regimul autoritar al comuniştilor sovietici vrea să distrugă Europa care a fost clădită de generaţia oamenilor politici din timpul lui Helmut Kohl”, a insistat Weber.