„Am luptat pentru drepturile noastre, am respins şantajul şi tot ceea ce este inacceptabil pentru naţiunile noastre, deoarece disputa nu era una exclusiv despre statul de drept, miza ei a fost viitorul Uniunii Europene”, a declarat Viktor Orbán, premierul ungar, citat de MTI.

În declaraţia sa, şeful guvernului de la Budapesta a subliniat că rezultatele obţinute au un orizont mai mare, şi anume apărarea unităţii Uniunii Europene. Acordul reprezintă un rezultat bun din punctul de vedere al viitorului Europei, deoarece a devenit clar faptul că Uniunea Europeană poate funcţiona numai ca o comunitate a naţiunilor, a subliniat Viktor Orbán. Potrivit acestuia, dezbaterea s-a referit nu numai la mecanismul statului de drept, ci miza ei a fost viitorul Uniunii Europene. Acordul a clarificat, de asemenea, că Uniunea Europeană este o comunitate şi o alianţă a naţiunilor şi statelor. “Ne-am făcut treaba cât mai bine cu putinţă, acum este treaba parlamentelor naţionale să discute şi să accepte ceea ce am realizat”, a spus premierul.

Viktor Orbán a subliniat, de asemenea, că acordul reprezintă o protejare a tratatelor europene, mecanismul nu poate fi utilizat în scopuri politice. Premierul a accentuat şi importanţa faptului că modificarea acordului, la care s-a ajuns joi, este posibilă numai dacă există unanimitate din partea liderilor statelor membre. Orbán a menţionat de asemenea că vetoul nu este un mijloc de exprimare a aspiraţiilor politice, ci un mijloc legal şi legitim, consacrat de tratatele europene. Premierul a punctat totodată că Ungaria îşi va exercita dreptul de a aduce regulamentul privind mecanismul statului de drept în faţa Curţii de Justiţie a Uniunii Europene, pentru a stabili dacă acesta este în conformitate cu dreptul comunitar. “Îmi iubesc ţara, îmi iubesc poporul, iar dacă obţinem rezultate, asta se datorează numai faptului că suntem motivaţi şi ne urmărim obiectivele”, a spus Viktor Orbán. Poporul ungar este un popor extraordinar, care merită să fie tratat corect, a adăugat prim-ministrul.

Mateusz Morawiecki a spus că rezultatul obţinut este o recunoaştere a muncii comune a statelor membre ale Grupului de la Visegrád (Ungaria, Polonia, Cehia şi Slovacia) şi transmite un mesaj clar al loialităţii către toţi partenerii europeni, nu numai celor din acest grup. Premierul a subliniat că acordul oferă garanţii juridice mai puternice pentru mecanismul statului de drept decât versiunea propunerii de acum două săptămâni, de dinainte de negocierile dificile şi pline de tensiune. Prim-ministrul polonez a confirmat faptul că Polonia va urma exemplul Ungariei şi va solicita avizul Curţii de Justiţie a Uniunii Europene, cu privire la compatibilitatea mecanismului cu tratatele europene. Încă nu s-a decis dacă cele două ţări vor introduce acţiuni separate sau una comună, a spus domnia sa.

“Avem dreptul să facem acest lucru, aşa că o vom face”, a adăugat Morawiecki. La summitul UE, care a început joi şi care a fost planificat să dureze două zile, s-a convenit asupra următorului buget multianual al Uniunii Europene, asupra unui fond de redresare în urma epidemiei de coronavirus şi asupra mecanismului privind statul de drept pentru plăţile UE. Potrivit informaţiilor, acordului acceptat de către liderii celor 27 de state membre i se adaugă o clauză prin care se precizează că mecanismul statului de drept menit să supravegheze fondurile UE poate fi demarat numai în cazul în care măsurile unui stat membru aduc atingere intereselor financiare ale Uniunii Europene. Asta înseamnă că mecanismul nu poate fi utilizat în scopuri politice.