Conform celor mai recente date, în Ungaria, în 24 de ore, 111 persoane şi-au pierdut viaţa din cauza infectării cu coronavirus şi s-au înregistrat 1.513 de noi cazuri de infectare.

Viktor Orbán a comunicat că, până în prezent, au fost vaccinaţi doar cu puţin peste 105.000 de persoane, preponderent angajați din sistemul sanitar și vârstnici din azilurile de bătrâni, cu vaccinurile dezvoltate de BioNTech-Pfizer și Moderna. Cauza, în opinia premierului, este  faptul că nu există suficiente doze de vaccin, deoarece achiziţionarea acestuia decurge lent. Achiziția serului se face  prin intermediul UE și se se desfăşoară foarte lent.

Prim-ministrul a precizat că una dintre cele mai importante teme ale şedinţei din această dimineaţă a Corpului Operativ a fost achiziţionarea vaccinului. În cadrul şedinţei s-a menţionat că vaccinul chinezesc este gata şi este disponibil într-o cantitate mare.  Se așteaptă doar aprobarea cât mai rapidă a utilizării din partea autorităţilor ungare competente. „Am cerut autorității să acționeze temeinic, dar pe cât de rapid posibil și să spună Da sau Nu. Există peste un milion de doze ale vaccinului chinezesc pe care le-am putea folosi în câteva zile,” a spus Viktor Orbán. A accentuat însă că în Ungaria va exista doar vaccin care prezintă siguranţă.

„Cetăţenii maghiari şi chiar şi eu personal ne temem de faptul că putem primi un vaccin necunoscut, care ar putea să genereze probleme mai mari decât ar cauza boala în sine, boală pe care de altfel am vrut să o evităm prin vaccinare. În şedinţa Corpului Operativ s-a precizat că un asemenea risc nu există, ceea ce de altfel este logic, întrucât atât chinezii, cât şi ruşii îşi vaccinează milioane de cetăţeni cu vaccinurile respective.”

Măsuri luate pentru vaccinare

Guvernul condus de Viktor Orban a anunțat joi că a încheiat o înțelegere cu Sinopharm pentru achiziționarea vaccinului său anti-Covid, afirmând că schema de distribuire a UE este prea lentă.

​Regulile Uniunii Europene nu interzic guvernului ungar să achiziționeze vaccinul anti-COVID chinezesc dezvoltat de Sinopharm, a anunțat vineri reprezentanța Comisiei Europene la Budapesta într-un comunicat de presă citat de Euractiv.

Orban a afirmat, de asemenea, că Ungaria are o capacitate de vaccinare mult mai mare decât cea acoperită în prezent.  Vaccinurile primite în cadrul schemei UE sunt insuficiente pentru numărul de vaccinări dorit. Premierul ungar susține că autoritățile ungare ar putea vaccina jumătate de milion de persoane zilnic, dacă ar avea suficiente doze.

Dacă va primi acordul autorităţilor competente, Ungaria va fi prima țară europeană care cumpără vaccinul chinezesc.