Potrivit unui comunicat al DNA, procurorii anticorupţie de la Cluj au dispus punerea în mişcare a acţiunii penale. S-a dispus reţinerea lui Viorel-Andrei Donciu, pentru 24 de ore, începând cu ziua de joi. Ofiţerul de poliţie, la data faptelor era şef al SPCRPCIV Maramureş. În prezent este împuternicit pe funcţia echivalentă de la nivelul Serviciului Suceava. Acuzația este de luare de mită în formă continuată, cumpărare de influenţă şi acces ilegal la un sistem informatic.

Procurorii anticorupţie au consemnat în ordonanţă că, la data de 4 februarie, Viorel-Andrei Donciu, în calitate şef al SPCRPCIV Maramureş, ar fi cumpărat influenţa unui consilier de la Consiliul Judeţean Maramureş. Consilierul în cauză pretinde că are influență hotărâtoare pe lângă anumite persoane. În acest fel ofițerul dorea să fie desemnat în continuare în aceeaşi funcţie. Numirea lui Viorel-Andrei Donciu în calitate de şef al SPCRPCIV Maramureş expira în data de 15 februarie.

Viorel-Andrei Donciu i-a făcut diferite servicii consilierului

Anchetatorii arată că, în schimbul menţinerii sale în funcţie, Viorel-Andrei Donciu l-ar fi sprijinit pe consilier la înmatricularea unor vehicule. Acestea erau deţinute de consilier sau de alte persoane. Totodată a facilitat la programarea anumitor candidaţi la examenul pentru obţinerea permisului de conducere. Sprijinul oferit includea şi îndeplinirea oricăror alte atribuţii de serviciu pe care ofiţerul de poliţie le are potrivit funcţiei, în interesul personal al consilierului sau în interesul altor persoane.

„La data de 1 februarie, la instigarea aceluiaşi consilier, Viorel-Andrei Donciu ar fi accesat fără drept baza de date a MAI – Direcţia pentru Evidenţa Persoanelor şi Administrarea Bazelor de Date, în interesul personal al instigatorului, pentru a verifica un anumit autoturism ce figura în proprietatea unei societăţi comerciale”, se precizează în comunicatul DNA.

În contexte diferite, arată procurorii, în zilele de 9 februarie, 10 februarie şi 25 februarie, în calitate de şef al SPCRPCIV Maramureş, Donciu ar fi primit diferite sume de bani cu titlu de mită pentru reprogramarea unei persoane la examenul pentru obţinerea permisului de conducere auto ori pentru înmatricularea unor vehicule.

Conform comunicatului, Viorel-Andrei Donciu urmează să fie prezentat joi Tribunalului Cluj cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.