2.000 de femei mor anual de cancer de col uterin în țara noastră. Boala uncide în special femeile tinere și este singura boală pentru care există vaccin.

Pentru prevenirea bolii, imunizarea trebuie făcută între 11 și 14 ani pentru eficiența maximă.

Lipsa informării reprezintă cea mai mare problemă cu care se confruntă tinerele fete, România eșuând în campania de de vaccinare anti-HPV, începută acum 13 ani.

Președintele Societății de Obstetrică Ginecologie, Radu Vlădăreanu, a explicat că boala e periculoasă și trebuie făcute campanii de informare serioase.

„O boală îngrozitoare, mutilantă. Este un ucigaș lent acest HPV și femeia care face un cancer de col o face, din păcate, la o vârstă tânăra 30 și 40 de ani. Deci nu e o vârstă înaintată. Are copii mici, sunt drame într-adevăr și sunt multe, multe, în România”, a precizat Vlădăreanu, informează Digi24.ro.

Vaccinul anti-HPV este singura șansă împotriva virusului

Eficiența vaccinului este de aproape 100% și este administrat fetelor între 11 și 14 ani. Părinții trebuie să cumpere vaccinul din farmacie. Radu Vlădăreanu a mai precizat că odată cu administrarea vaccinului, șansele de a face cancer de col uterin sunt foarte reduse.

Părinții care optează ca fetele cu vârsta între 11 și 14 ani să se vaccineze vor primi două doze, cele care au peste 14 ani fac 3 doze la distanță de 2 și 6 luni față de prima. Statul român a reluat procesul de informare pentru vaccinarea împotriva HPV după mai bine de 13 ani. Anual mor 2000 de femei datorită acestui virus.

Infecția cu virusul HPV se produce se produce prin contact sexual sau prin alt contact intim, la nivelul pielii. La nivel mondial există 100 de astfel de virusuri. Dintre acestea, 15 pot produce cancerul de col uterin. Pentru a preveni infectarea cu HPV, vaccinarea este soluția.

Australia reprezintă singura țară din lume care, după o campanie de vaccinare intensă de ani de zile, este la un pas de a eredica temutul cancer de col uterin.