Pandemia de Covid a schimbat și mesajul  Organizației  Mondiale a Sănătății(OMS). Oficialii trag un semnal de alarmă cu privire la importanța respectării măsurilor de prevenire a infecției cu acest virus. În cazul pacienților cu TBC, vindecarea este mai dificilă sau imposibilă, spun medicii.

La data de 24 martie, este marcată simbolic Ziua Mondială de Luptă împotriva tuberculozei.

Mesajul de anul acesta este „The Clock is Ticking”, tocmai pentru a atrage atenția că nu mai este timp pentru teorie. Liderii mondiali din sănătate trebuie să acționeze pentru eradicarea tuberculozei.

 Covid nu e singura problemă. O altă boală face ravagii

Anual, 10 milioane de persoane se îmbolnăvesc de tuberculoză. Dintre acestea, aproape 2 milioane își pierd viața.

Cu toate acestea, medicii spun clar că boala poate fi vindecată. Totul ține de pacinet, să urmeze tratamentul prescris. Restul, rămâne în sarcina statelor, să găsească politici publice de prevenire, eradicare a acestei boli.

În România, sunt în evidență peste 13 000 de cazuri de TBC. Există un program derulat de Ministerul Sănătății. Beneficiar este Institutul Marius Nasta, iar focusul este pe prevenție.

Tuberculoza este provocată de bacilul Koch. A fost descoperit în 1882, de către doctorul Robert Koch.

Cum afli dacă ai TBC?

Medicii spun că sunt câteva simptome care, nu pot fi ignorate. După apariția acestora, este bine să te prezinți la medicul de specialitate(pneumoftiziolog)imediat.

Astfel, dacă prezinți simptomele de mai jos, este nevoie urgentă de consult medical

Tuse care dureaza mai mult de 3 luni

Tuse cu sange

Durere toracica sau durere la respiratie ori tuse

Slabire ponderala neintentionata

Oboseala

Febra

Transpiratii nocturne

Pierderea poftei de mancare.

Întrucât Covidul afectează plămânii, pacineții cu Covid trebuie să manifeste prudență dublă și să nu neglijeze tratamentul, spun doctorii.

La acest moment, la secțiile ATI din țară sunt peste 1000 de pacineți internați în stare gravă, cu Covid.  Mulți dintre ei au afecțiuni cronice, dar în ultimele zile au ajun și copii de numai 3 ani.