Proiectul ”Iosif Vulcan 180” a prilejuit o discuție deosebit de interesantă cu renumitul scriitor Matei Vișniec. Tema de discuție propusă de către Matei Vișniec a fost ”Rolul social al dramaturgului”.

Proiectul ”Iosif Vulcan 180” a prilejuit o discuție deosebit de interesantă cu renumitul scriitor Matei Vișniec. Schimbul de opinii a fost cu atât mai interesant cu cât în curând, pe 29 ianuarie, Matei Vișniec va împlini frumoasa vârstă de 65 de ani. Tema de discuție propusă de către Matei Vișniec a fost ”Rolul social al dramaturgului”.

Discuţia din cadrul proiectului „Iosif Vulcan 180” a fost gândită ca un portret al dramaturgului care pe 29 ianuarie va împlini 65 de ani. Legătura transtemporală pe care a făcut-o teatrologul Claudiu Groza între Iosif Vulcan şi Matei Vişniec a fost creată prin faptul că Vulcan a fost un animator cultural care a urmărit emanciparea etnică şi naţională a românilor din Ardeal, activitatea lui având o conotaţie nu doar culturală ci şi socială, relatează Bihoreanul .

Matei Vişniec, născut la Ulma, lângă Rădăuţi, care a crescut într-o comunitate de huţuli, și-a amintit cu plăcere de copilărie și de tatăl său. Dramatugul şi-a amintit de strada din Rădăuţi pe care s-a născut

Matei Vişniec, născut la Ulma, lângă Rădăuţi, care a crescut într-o comunitate de huţuli, și-a amintit cu plăcere de copilărie și de tatăl său. Dramatugul şi-a amintit de strada din Rădăuţi pe care s-a născut, unde avea vecini evrei, germani sau ucraineni (huţuli). Mama lui Vişniec era născută la Horodnic, din zona răzeşilor de pe vremea lui Ştfean cel Mare. A fost fascinat de lumea satului, unde a petrecut verile şi sărbătorile de iarnă.

Matei Vișniec a debutat încă din anul 1971 în revista Cutezătorii, revistă a pionierilor din vremea comunistă. Foarte puțină lume știe că Matei Vișniec a fost între anii 1980 – 1987 profesor de istori și geografie în județul Călărași. Prima carte publicată de către Matei Vișniec a fost „La noapte va ninge”. A doua a fost „Oraşul cu un singur locuitor”, ambele la Albatros.

A treia, care a fost premiată de Uniunea Scriitorilor, a fost „Înţeleptul la ora de ceai” la editura Cartea Românească. În scurt timp a intrat şi în Uniunea Scriitorilor, unde premiile se dădeau atunci „pe considerente estetice”, spus Matei Vișniec.

Matei Vișniec a scris în urmă cu câţiva ani o piesa ”Occident Express” despre imigraţie

Matei Vișniec a scris în urmă cu câţiva ani o piesă despre imigraţie, despre numărul mare de refugiaţi care a ajuns în Europa. Un alt moment în care a avut impresia că Europa se clatină, că valorile europene sunt puse în cauză. Piesa se numește „Occident Express” și a fost montată în 2019 şi la Teatrul Szigligeti din Oradea.

„Avem o Europă, avem o casă care trebuie să fie cu uşile deschise, dar până unde? Cum reglezi acest raport între ospitalitate, ajutorare şi conservare a propriilor tale valori, a propriei tale identităţi? Deci, iată, un scriitor poate face multe dar nu poate scrie o capodoperă pentru fiecare criză”, se întreabă și răspunde Matei Vișniec. La lansarea din 2018 a piesei la Oradea am putut să obțin un autograf de la renumitul autor.

”Am rămas marcat întotdeauna de bucuria şi nevoia de a scrie teatru, de a vedea teatru”, a spus Matei Vișniec.„Când scrii pentru scenă, aştepţi să îţi vezi pe scenă cuvintele, în mintea ta creezi spectacolul”, a mai spus dramaturgul . În apropierea împlinirii vârstei de 65 de ani, dramaturgul Matei Vişniec nu-şi doreşte decât să mai fie sănătos o vreme pentru a mai putea scrie. Și speră să putem reveni cât mai curând la normalitate.