Astfel, Ministerul Afacerilor Externe a dat startul unei campanii de informare. Se punctează pe înțelesul tuturor cele mai frecvente motive de refuz ale acordării vizelor pentru călătoria în SUA. Este vorba despre proiectul Visa Waiver.

„Programul Visa Waiver este reglementat de o legislaţie a Congresului american. Ea prevede un anumit plafon, de 3%, din rata de refuz pentru cererile de viză pentru deplasare pe interval scurt, de 6 luni, în Statele Unite. Noi nu suntem încă la acest plafon de 3%. Noi suntem în jur de 9-10%, acesta e plafonul la care ne încadrăm în momentul acesta.

Visul american se împlinește. Călătorii în SUA fără vize până în 2024

Prin urmare, trebuie să facem în continuare eforturi de conştientizare publică pentru cetăţenii români, atunci când depun o cerere pentru viză, să ştie dacă au şanse să obţina această viza, pentru că altfel riscăm să rămânem în continuare la acest plafon sau să nu progresăm suficient de rapid să ajungem la 3%”, a declarat ministrul”, a declarat ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu.

Planul Guvernului din România este eliminarea vizelor pentru SUA până în 2024.

Intervine și Comisia Europeană

La acest moment, cetățenii bulgari, croați, ciprioți și români au nevoie de vize pentru călătoriile în SUA.

Eurodeputații au cerut Comisiei Europene(CE) să ia măsurile prevăzute de legislația europeană pentru reciprocitatea vizei USA.

Mai exact, este vorba despre un act care prevede suspendarea obligației de a o abține viză pentru 12 luni. Este o măsură car se aplică și pentru cetățenii SUA care vin UE.

„ Discriminarea la care sunt supuși cetățenii bulgari, croați, ciprioți și români care călătoresc în SUA este inacceptabilă. Respectând principiul fundamental al solidarității între membrii UE, solicităm Comisiei să acționeze în conformitate cu legislația europeană și să prezinte o propunere de suspendare a exonerării de obligația de a deține viză pentru cetățenii SUA. Va fi apoi la latitudinea Parlamentului și a Consiliului să evalueze consecințele politice ale acestei acțiuni”, a declarat Juan Fernando López Aguilar (S&D, Spania), președintele Comisiei pentru libertăți civile și raportor.

sursă foto: Iqool.ro