Cancelarul german, Angela Merkel, l-a invitat pe Joe Biden în Germania „imediat ce pandemia va permite acest lucru”

Cancelarul german, Angela Merkel, l-a invitat pe Joe Biden în Germania, luni seară. În cursul primei lor discuţii telefonice după instalarea noului preşedinte american la Casa Albă, Angela Merkel a lansat invitația. Aceasta ar urma să aibă loc „imediat ce pandemia va permite acest lucru”, a anunţat purtătorul de cuvânt al guvernului federal, Steffen Seibert, notează AFP, citat de Agerpres.

Angela Merkel i-a spus lui Joe Biden că Germania este pregătită „să îşi asume responsabilităţi pentru a face faţă provocărilor internaţionale alături de partenerii europeni şi transatlantici”, a precizat Steffen Seibert într-un scurt comunicat.

Cei doi responsabili politici au mai căzut de acord pentru a sublinia că lupta împotriva pandemiei de COVID-19 necesită „eforturi internaţionale sporite„, a adăugat el la finalul unei convorbiri mai călduroase decât cele cu Donald Trump.

Angela Merkel a salutat decizia lui Joe Biden de a reintegra ţara sa în Acordul de la Paris privind schimbările climatice, precum şi în Organizaţia Mondială a Sănătăţii

Angela Merkel a salutat decizia lui Joe Biden de a reintegra ţara sa în Acordul de la Paris privind schimbările climatice, precum şi în Organizaţia Mondială a Sănătăţii de unde predecesorul său se retrăsese.

În timpul celor patru ani la Casa Albă, Donald Trump, nu a mers niciodată în Germania. Deşi SUA şi Germania întreţin tradiţional relaţii strânse, mandatul lui Trump a fost marcat de o răcire considerabilă între Berlin şi Washington.

Fostul preşedinte american a criticat mai ales ce considera slaba contribuţie financiară a Germaniei la NATO. De asemenea şi exporturile germane. Fără a se consulta, în prealabil, cu partenerii internaţionali, el a anunţat în iulie retragerea a 12.000 de soldaţi americani staţionaţi în Germania.

În cursul ceremoniei de învestire a lui Joe Biden, preşedintele Germaniei, Frank-Walter Steinmeier, a făcut cunoscută „imensa uşurare” a Germaniei de a-l vedea pe Joe Biden instalat la Casa Albă. Germania își dorește întărirea relațiilor cu SUA și cel mai probabil identificarea tuturor oportunităților economice bilaterale.